Arama

Yapışkan Nedir?

Güncelleme: 19 Haziran 2015 Gösterim: 768 Cevap: 2
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
19 Haziran 2015       Mesaj #1
Safi - avatarı
SMD MiSiM
YAPIŞKAN sıt.
1. Yapışma özelliği olan: Yapışkan bir çamur.
Sponsorlu Bağlantılar
2. Kendisinden kurtulunamayan, gitmek bilmeyen, can sıkıcı, usandırıcı bir kimse için kullanılır: Ne yapışkan adam, bir türlü peşimizi bırakmadı.
3. Aşırı ölçüde terleterek giysilerin bedene yapışmasına neden olan bunaltıcı sıcak hava için kullanılır: Yapışkan bir temmuz sıcağı.
4. Yapışkan bant, yapışkan şerit, birçok biçimde üretilen ve bir yüzeyi kendi kendine yapışan şerit.

—Bes. san. Yapışkan pirinç, iyice temizlenmediği için üzerinde bol miktarda nişasta kalan ve bu yüzden pişirilince yapış yapış olan pirinç.
—Bot. Yapışan organlara, böyle organları olan bitkilere denir.

—Döşemecilik. Tersine yapışkan bir madde sürülmüş ve yalnızca bastırmayla kolayca bir yüzeye tutturulabilen bir döşemelik kumaş, plastik, tahta, lata ya da mantar parçası için kullanılır.

—Teknol. Yapışma özelliği gösteren. ferz. Üzerlerindeki tekstil lifler sayesinde birbirine yapışan iki şeritten oluşan kapanma düzeni için kullanılır. || Yapışkan tela, bir yüzü yapışkan olan ve iki kumaş katının arasına yerleştirilerek üzerlerine sıcak ütü basıldığında kumaşların birbirine yapışmasını sağlayan şerit.

♦ a. Birbirine değen iki yüzeyi birleştirebilen madde ya da karışım; yapıştırıcı.

Kaynak: Büyük Larousse

X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
19 Haziran 2015       Mesaj #2
Safi - avatarı
SMD MiSiM
YAPIŞKAN BALIK a.

Sponsorlu Bağlantılar
1. Ilık ve oldukça serin denizlerin kıyı kesiminde yaşayan Lepadogaster [ya da Cyclopterus] cinsinden balıkların ortak adı. (Küremsi ve yassı kafasıyla iribaşlara benzerler. Karınlarında iki çekmen vardır. Esmer suyosunları arasına ya da bir kayacın altına gizlenerek avlanırlar. Yapışkanbalıkgiller [Gob/e- socidae ya da Cyclopteridae] familyası; boyları 6-12 cm.)

2. Sıcak ve ılık denizlerde ortasuların üst kesiminde yaşayan Remora cinsinden balıkların ortak adı. (Başları üzerindeki yapraksı levhaların 10 -12 kg'lık emme gücü sayesinde yüzen canlı ya da cansız varlıklara yapışarak yaşarlar ve kendilerini taşıtırlar. Türkiye denizlerinde yaşayan 2 türü vardır. Remora australis'ler yukarıda sözü edilen yöntemle Süveyş kanalının açılmasından sonra Akdeniz'e girmişlerdir. Etçil beslenirler: konaklarının bedenine, solungaçlarına yapışan asalakları da yerler; Remora remora ise Akdeniz'in yerli balığıdır. Yapışkanbalıkgiller [Echeneididdae] familyası; boyu 40 cm'ye kadar.)


Kaynak: Büyük Larousse




Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
19 Haziran 2015       Mesaj #3
Safi - avatarı
SMD MiSiM
YAPIŞKANLIK a.
1. Yapışkan olan bir şeyin durumu; yapışmayı sağlama özelliği.
2. Yapışkan bir kimsenin niteliği; ona özgün davranış.

—Nörol. Bakış yapışkanlığı, özellikle soğanilik-Varol köprüsü-beyincik atrofisinde görülen ve istemli göz hareketleriyle sürdürülen düzenli bakış yavaşlığı.

Kaynak: Büyük Larousse

Benzer Konular

23 Mayıs 2011 / reyan Sağlıklı Yaşam
5 Mart 2010 / Misafir Taslak Konular