YAVAŞLAMA a.
1. Hareket eden bir cismin hızının azalması ya da negatif ivme kazanması.
2. Bir taşıtın gaz pedalı üzerindeki etki kalktığında ya da bir frenleme sırasında, hızını azaltma özelliği, (Bk. ansiki, böl.)
—Bayınd. Yavaşlama şeridi, taşıtların çıkış yollarına girmeden önce hız kaybetmelerine olanak vermek için, katlı bir kav şakta, karayoluna yanlamasına düzenle nen yol. || Yavaşlama tümseği, taşıtların hızlı seyretmesini önlemek için karayolu yüzeyinde oluşturulan enine tümsek.
—Dy. Yavaşlama işareti, makiniste trenin hızını saatto 30 km'ye düşürmesini emre den demiryolu işareti. (Bk. ansikl. böl.)
—Pizyol. Beslenmenin yavaşlaması, özellikle çeşitli metabolizmalardaki bozukluk yüzünden organik alışverişlerin azalması.
—Nük. müh. Yavaşlama alanı, sonsuz bir homojen ortamda, nötronların başlangıç noktaları ile, enerjilerinin yavaşlama sonucu belirli bir değere düştüğü nokta arasında katettikleri mesafelerin karelerinin ortalamasının altıda biri. || Yavaşlama uzunluğu, yavaşlama alanının kare kökü. || Nötronlann yavaşlaması, nötronların enerjisinin uygun bir maddenin atom çekirdekleri ile esnek çarpışmalar yaparak azalması.
—ANSİKL. Uygulamada, yavaşlama, ancak ölçülebildiği zaman önem kazanır Bu durumda, yavaşlama, olanakları tam olarak belirlenmeye çalışılan bir taşıtın performansları arasında yer alabilir. Bu, deneme yapıldığı sırada frenlerin durumunu saptamaya ve özellikle frenleri ayarlamaya ya da onarmaya gerek olup olmadığını anlamaya olanak veren pratik bir yöntemdir.
Yavaşlama, m/sn2 cinsinden ifade edilir. Bir otomobilin, yavaşlaması ya bir descloromotre yardımıyla ya da doğrudan yol üzerinde ölçülür. Hızı göz önüne alarak saptanan durma" mosafelori normal değilse, fren sistemini kontrol ettirmek gerekir. Deneme sırasında, taşıtın yol tutumu, lastiklerin durumu, sürücünün kişisel tutumu, yani reflekslerindeki hızlılık göz önüne alınmalıdır.
—Dy. Bir yol ayrımındaki makası (ya da makasları) geçmeden önce, makiniste 30 km/sa hız sınırını bildirmek için "yavaşlama 30" ve "yavaşlama anımsatması 30" işaretlerinden yararlanılır. Birlikte kullanılan bu işaretlerden birincisi, makası korumaya yetecek bir uzaklığa yerleştirilmiştir; onu izleyen ikinci işaret, makasın önünde yer alan “kare" ile birlikte bulunur. Işıklı işaretlemede ve goco, mekanik işaretlemede, "yavaşlama 30” işareti yatay bir çizgi boyunca sıralanmış 2 sarı ışıkla, "yavaşlama anımsatması 30" işaretiyse düşey olarak yerleştirilmiş 2 sarı ışıkla gösterilir. Gündüz mekanik işaretlemede "yavaşlama 30" işareti sivri ucu yukarıda olan üçgen biçiminde sarı bir kokartla, "yavaşlama anımsatması 30" işaretiyse sivri ucu aşağıda olan üçgen biçiminde sarı bir kokartla belirtilir. Bu iki işaret kapalı konumda bulunduklarında, makiniste makası (ya da makasları) geçerken saatte 30 km'yi aşmamasını emreder. Yalnız ışıklı işaretlemede bulunan "yavaşlama 60" ve "yavaşlama anımsatması 60" işaretlori hızın 60 km'yle sınırlı olduğu yol ayrımlarında ve makas geçişlerinde kullanılır. Bu işaretler tıpkı ışıklı işaretlemedeki "yavaşlama 30" vo "yavaşlama anımsatması 30" işaretleri gibi çalışır, ancak bunlarda her iki ışık da aynı anda yanıp söner.
Kaynak: Büyük Larousse