Arama

Yaygın Nedir?

Bu Konuya Puan Verin:
Güncelleme: 20 Mart 2016 Gösterim: 1.086 Cevap: 2
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
21 Haziran 2015       Mesaj #1
Safi - avatarı
SMD MiSiM
YAYGIN sıt.

Sponsorlu Bağlantılar
1. Çok sayıda insanın benimsediği, bildiği bir söz, çok yayılmış bir olgu, bir düşünce vb. için kullanılır: Yay- gın bir kanı. Bu İlkel topluluklarda çok yaygın bir inanç. Yaygın bir sanat dalı. Bu sözcüğün yaygın bir kullanımı vardır. Yaygın bir hastalık.

2. Yaygın yanlış, genelleştiği için yanlışlığı düşünülmeden kullanılan sözcük, deyim ya da terim için kullanılır; galatı meşhur.

—Eğit. Yaygın eğitim, örgün" eğitim olanaklarından hiç yararlanmamış durumda olanlara, gittikleri okullardan erken ayrı- lanlara ya da örgün eğitim kurumlarında okumakta olanlara ve meslek dallarında daha yeterli duruma gelmek isteyenlere uygulanan eğitim. (Bk. ansikl. böl.)

—Hematol. Yaygın antijen, çok sık rastlanan, fakat hiçbir kan grubu sistemine bağlı olmayan alyuvar antijeni (örneğin Vel antijeni).

—Patol. Sınırlı olmayan hastalığa denir.

—Termodin. Yaygın parametre, homojen ve denge halinde olduğu kabul edilen bir sistemin büyüklüğüyle orantılı olan termodinamik parametre. (Örneğin kütle, hacim, entropi, elektrik yükü.) [Eşanl. EKS- TANSİF PARAMETRE.]

—ANSİKL. Türkiye’de yetişkin eğitiminde en yaygın hizmet Milli eğitim bakanlığı’ na bağlı Halk eğitimi merkezleri tarafından yürütülmektedir. Sayıları 652'ye ulaşan
(1989) bu kuruluşlarca okuma yazma öğretimi ve ilkokul brtirme kursları açılır. Halk eğitimi merkezlerine bağlı, sayıları bini aşan çeşitli alanlardaki kurslar da etkinliklerini sürdürmektedir. Ayrıca pratik sanat okulları, kız meslek, endüstri meslek, ticaret meslek liseleri, teknik liseler vb. eğitim kurumlan çeşitli alanlarda bağımsız meslek kursları düzenlemektedir. Bunlar dışında çeşitli bakanlıklar, üniversiteler, yerel yönetimler, kamu kuruluşları, meslek kuruluşları ve gönüllü kuruluşlar yaygın eğitime katkıda bulunmaktadır. Tüm bu gelişmelere karşın, örgün eğitim dışında kalan geniş yığınların eğitim eksikliklerini giderici, onların kentleşmenin, endüstrileşmenin ve tarımda çağdaşlaşmanın gerektirdiği bilgi ve becerilerle donatılmalarını sağlayıcı anlamda kapsamlı ve yaygın eğitim hizmetlerinin geliştirilmesi gerçekleştirilememiştir.

YAYGIN, Malatya' nın merkez ilçesi Çolaklı bucağına bağlı belde; 4 829 nüf.(1990) .

YAYGIN
, Muş'un merkez ilçesine bağlı bucak; 18 994 nüf. (1990); 19 köy. Merkezi Yaygın, 3 078 nüf. (1990). Yaygın yükseköğretim kurumu.

Kaynak: Büyük Larousse

X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
20 Mart 2016       Mesaj #2
Safi - avatarı
SMD MiSiM
yaygın
sıfat
Sponsorlu Bağlantılar

1 . Çoğu kimselerce duyulmuş, öğrenilmiş, kullanılmış veya benimsenmiş olan.
2 . Çoğu kimselerde görülen, beğenilen, sevilen:
"Yaygın bir kültürü ve her çeşit insanı kavrayacak bir sunuş tarzı vardı."- H. Taner.
3 . Sınırı genişlemiş:
"Sağlık hizmetlerinin yaygın bir şekilde yerine getirilmesi için kanunla genel sağlık sigortası kurulabilir."- Anayasa.

Birleşik Sözler
yaygın eğitim
yaygın öğretim
yaygın yanlış
SİLENTİUM EST AURUM
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
20 Mart 2016       Mesaj #3
Safi - avatarı
SMD MiSiM
yaygın ingilizcesi