Arama

Yıllıkçı Nedir?

Güncelleme: 25 Haziran 2015 Gösterim: 644 Cevap: 0
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
25 Haziran 2015       Mesaj #1
Safi - avatarı
SMD MiSiM
YILLIKÇI sıf. ve. a. Yıllıkla çalışan: Yıllıkçı işçi.

Sponsorlu Bağlantılar
YILLIKÇI
a Yıllık yazan kimse.

—Roma. tar. İ.Ö. III. ve II. yy.’da romalı tarihçi. (Yıllıkçılar ilk romalı tarihçilerdi. Roma' nın ününü dış ülkelere yaymak için Yıllarını yunanca yazarlardı.)
Yıllıklar (Tacitus'unt), [II. yy.], çoğu kaybolmuş on altı kitaptan oluşur (VII, VIII, IX, X. kitapların tamamı ve V, XI ve XVI. kitapların bir bölümü kaybolmuştur). Traianus döneminde kaleme alınan ve 115 -117 yılları arasında kısmen de olsa yayımlanan yapıt, Roma tarihinin Augustus'un ölümünden Neron'un ölümüne kadar olan bölümünü içeriyordu. Tacitus'un, bu yapıtında, akıcı ve ödü bir anlatımla imparatorluk dönemindeki Roma toplumunu enerjik bir biçimde betimlediği ve derin bir gözlemci olduğu görülür.
Yıllıklar (Tutmosis III ün —’ı), bilinen ilk büyük tarihsel yazıta verilen ad; firavun Tutmosis'in Asya’daki 17 seferinin (İ.Ö. 1484-1467) hikâyelerini anlatan bu metin, Karnak’ta, Amon-Re büyük tapınağının en kutsal bölmesini çevreleyen dehlizin kuzey ve batı duvarlarının tüm yüzeyini boydan boya kaplayacak biçimde, 225 satır halinde kazınmıştır.
Yıllıklar, Ennius'un destansı şiiri (İ.Ö. III. yy.'ın sonu). 18 kitabı (bugün 600 dize kalmıştır) Roma tarihini başlangıç döneminden alarak Scipio'ya kadar getiriyordu. Homeros’u taklit ederek, heksametroslar halinde kaleme alınmış ilk latince şiir olan bu yapıt, Aeneis'e kadar, Roma'nın en büyük ulusal destanı olmuştur.


Kaynak: Büyük Larousse

X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.