Arama

Yırtılma Nedir?

Güncelleme: 25 Haziran 2015 Gösterim: 779 Cevap: 0
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
25 Haziran 2015       Mesaj #1
Safi - avatarı
SMD MiSiM
YIRTILMA a. Yırtılmak eylemi.

Sponsorlu Bağlantılar
—Bine. Kiriş yırtılması, zorlu bir hareketten sonra atın bacağındaki iç kirişlerden birinin zedelenmesi ya da kopması. Çoğu kez hafif de olsa, bu zedelenme topallamayla belirir.

—Biyol. Kas yırtılması, şiddetli bir çaba sonucu kas liflerinin kopması.

—Havc. Yırtılma levhası, bir balon zarfının, pilot tarafından hızla söndürülmesini sağlayan parçası. (Bu levha, inişi kolaylaştırmada ve sepetin yerde sürüklenmesini önlemede kullanılır.)

—Hidr pnöm. Yırtılma levhası, GÜVENLİK" LEVHASl'nın eşanlamlısı.

—Metalürj. Sacın düzlemine koşut bir düzlem boyunca malzemenin ayrılmasına bağlı olarak ortaya çıkan haddeleme özürü. || Sünek biçim değiştirme olanaklarının tamamen sona ermesi durumunda metalin tane düzeyinde meydana gelen yarılma, çatlak. || Pullu yırtılma, özellikle kalın bir kaynak yapma işlemi sonunda. bir sacın içyapısında haddeleme düzlemine koşut olarak ortaya çıkan çatlak. (Pullu yırtılmanın metalürjik nedeni, par çaların yapısında bulunan kimi enklüzyon- ların [kalıntıların] haddeleme işlemi sırasında ezilmesidir.) [-> pullu.]

—Patol. Bir organda kesici bir aletle değil de başka bir etkiyle meydana gelen yarılma, ayrılma. (Bk. ansikl. böl.)

—Yerbil. Yırtılma kırığı, en belirgin özelliği egemen, boyuna yatay bir atım olan alt- düşey kırık tipi.

—ANSİKL Patol. iç boşluğu olan bir or gan ani olarak gerilip patlayarak yırtılabılir: dölyatağının, apışarasının, bir anevriz manın yırtılması; karna gelen bir tekme gibi ezici bir travma ile de yırtılma olabilir; bağırsağın, idrar torbasının yırtılması. Şiddetli bir kas kasılması da yırtılma ile sonuçlanabilir; süvarilerde yaklaştırıcı bacak kaslarının yırtılması, atlı spor yapanlarda achille kirişinin yırtılması içorganların yırtılması ciddi ve tehlikeli ihtilaflara neden olur:
1. karaciğer, dalak, böbrek ya da büyük bir damarın, dışgebeliğin yırtılmasının yol açtığı kanamalar ve buna bağlı şok;
2. bağırsak, mide, safra kesesi yırtılmalarında bu boşlukların içeriğinin karınzarı içine yayılmasıyla gelişen karınzarı iltihabı.

Kaynak: Büyük Larousse

X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.

Benzer Konular

13 Kasım 2014 / Ziyaretçi Soru-Cevap
20 Ağustos 2010 / _Yağmur_ Taslak Konular