Arama

Yineleme Nedir?

Güncelleme: 25 Haziran 2015 Gösterim: 1.144 Cevap: 0
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
25 Haziran 2015       Mesaj #1
Safi - avatarı
SMD MiSiM
YİNELEME a. Yinelemek eylemi; tekrarlama.

Sponsorlu Bağlantılar
—Bilş. Bir programa ilişkin bir komut di zisinin, bu dizinin ayırledici nitelikteki bir parametre ya da verisinin bir değeri için yürütülmesi; bu yürütme işlemi, bu değerin değişimi, bu diziden çıkmaya olanak verecek lojik bir 9ûrece neden olmadığı sürece yinelenir.

— Dilbil. SlKLlK ın eşanlamlısı. || Söylemdeki bir kesitin, aynı bağlamda önceden kullanılmış bir başkâ kesite gönderme yapma süreci (Bk ânsikl. böl.)

—Ed. Anlatımda ahenk sağlamak için aynı ünsüzün ya dâ aynı hecenin yinelenmesiyle gerçekleşen sos oyunu. (Eşarıl ALİTERASrON) [Bk. ansikl. böl.) || Bir oyun, bir rol, bir konser vb.'nin seyirci karşısında gösterisinden önce öğrenmek amacıyla yapılan hazırlık çalışması.

—GeOrn. Bir şekli geniş uzamda (toptan) doğişmoî bıtakftn »o bir kuvveti özdeş uygulamaya eşit Olan dönme. (Örnoğin, bir düzgün dörtyüzlü 3'ncü basamaktan dört yineleme ekseni ya da dört tane üçlü yinelemo kâbul eder)

—Jood. Yin&eme yğntemi, sistematik bölme hatalarını ve rastlantısal okuma hala larını gidoııneyo yarayan açı ölçme yön temi. (Bk. ansikl. böl.)

—Mani. Yinoloııın doğmlıtğıı kuman, tlnınsny ve dalın nz t »İr doteuoılo WiH genslnin ve Cm ııap İmalından savum ılım bu göıüşn göm t) (dnğııı) vır Y (yanlış) üstdılbilinı yüklemimi, "Adoğtuduı' vo "A yanlıştıf" ûstdilbiliıtı sözcolorinin, Snacıy la "A " ve "A olmayan" sözcelerinin oşdo ğerlisi Oldukları kûbtıl odilorek, olanaklı bütün lınğlriıııi it ilişimin İmalulıtlliliı Mıı/ Muindik yıl dit ıllııılk İzli Dölümün, bir cümlenin, bir periyodun ya da bütün bir parçanın toktan.

— Nöropsiköl. dzolliklo sağ boyin ynııııı- küresinr'eki bir lezyondan kaynaklanan ve harflerin kuytuklannın, daha ender olarak da harflerin bir yinelenmesine dayanan yazı bozukluğu. || İstenilen bir hareketin yerine daha önco yapılan bir hareketi tok rarlamâ. || Yineleme bozukluğu, sö2yitiınli hastalarda göl ölen ve sözlü uyarıları (sözcükler, sayılar, cümleler) yanlışsa yinelememek biçiminde beliren bozukluk. (Bk. ansikl. böl.)

—-Psikan. Yineleme zorlanımı, belirtilerin, bastırılanların dönüşleri olduğunu VB özel likle değiştirimde genellikle eski çocukluk durumlarını yinelediklerini saptama; üst- ruhbilim bakımından, S. Freud tarafından haz ilkesinin öteki dünyası ve öiüm dürtüsünün belirtisi olduğu ileri sürülen eğilim. (Bu anlamda haz ilkesi, Freud'a göre bu yineleme eğiliminin sınırını oluşturur; ölüm dürtüsünün hizmetindedir ve bu ilkeye uyan belirtinin yinelenmesi, sınırlı bir durumdur ve yineleme zorlanımı bu durumun genişlemesine yol açar. Başarısızlık ve yazgı nevrozlanyla travma nevrozlarında belirgin bir duruma gelen yineleme zorlanımı, Freud'a göre en kesin direnişin, yani bilinçdıŞtnın ya da o'nun direnişinin belirtisini oluşturur.)

—Tiyat. Bir oyunu yeniden oynamak üzere provasını yapma.

—ANSİKL. Dilbil. İş yerine geldiğimde babamı karşımda buldum. Orada beni iki saattir bekliyvrmuş o, cümlesinde babam o ile, işyeri de orada ile yinelenir. Yinele meler, göstericiler gibi dildışı gerçeğe değil, dilsel bağlama gönderme yapar. Bu kitap güzel cümlesindeki bu'nun gösteri ci bir işlevi vardır; Masanın üstünde bir ki tap var, bu kitabı istiyoıuın cümlesindey se bu, yineleme işlevi görür. Gösterme adıl VB sıfatlan, ilgi adıllarıyla 3. kişi adılları yineleme işlevini üstlenirler Bazı fiiller ve adıllar da bu işlevi görebilir. Yineleme olguları söylemin tulumlu ve tutarlı biçimde eklemlenmesini sağlar. Bu olgular hem sözdizim, hem de anlambilirn tarafından incelenir.

—Ed. Yineleme eski türk şiirinde çok ya rai lamları bir ahenk öğesiydi: "Kûn teng ri yarakm teg kdgüzlüğüm bilgem / Kün tengri yarukın tek kdgüzlüğüm bilgem /Körtlg tözün tengrim kütüğüm kûzün- çüm/Köılle tengrim burkanım bulurıçsu- zum" (Gün tanrı ışığı gibi göğüslüm, bilgem; Gün tanrı ışığı gibi göğüslüm bilgem! Güzel, soylu tanrım, ünlüm, koruyanım; güzel, soylu lamım, Buddha'rn, bu lunmazım) [Aprın Çor Tigin], 1. -2. dizelerde k, g; 3.-4. dizelerde I, k, b yinelen miştir. I laik edebiyatı (Karşı yatan kaili kara dağlar karıytplır" [Dedo Korkut kitabı], "kaı" hecesi yirıeleniyoı) gibi divan şiirinde de ("Dest bûsi arzusuyla ölürsem dostlar/KOze eylen toprağım sunun orunla yâre su" [Dostlar, onun elini öpmek isteğiyle öliiısom toprağımdan bir İvip yn pın, onunla sovgiliye su verin], Fuzuli; s, z üpsüzleri) pek çok öınoği görülür.

—Jeod. Açı yineleme yöntemi, Bu yöntemi Jotıann Tobias Mayer buldu (1761). >7- neleıne çemberi, aynı açının bir teodolitle art arda yapılan ölçümlerinin loplarıma sini soylar. Bu toplam açının hor noktada ki ölçmo sayısına (yineleme sayısı, gözlem sayısı) bölünmesiyle manan açı bulunur lılnel vn ikinci dunlum ilişkin bölüm cebinini loplaını, yapılan gözlem sayısına (yinoloıno sayısı) bulunur.

Kaynak: Büyük Larousse

X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.

Benzer Konular

11 Eylül 2008 / Misafir Taslak Konular