Arama

Yinelemek Nedir?

Güncelleme: 25 Haziran 2015 Gösterim: 877 Cevap: 0
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
25 Haziran 2015       Mesaj #1
Safi - avatarı
SMD MiSiM
YİNELEMEK g.
1. Bir şayi (söz) yinelemek, onu yeniden söylemek, özellikle iyi duyulmamış, anlaşılmamış ya da vurgulanmak istenen bir sözü bir kez daha birisine yöneltmek; tekraılamak: Sorumu yineliyorum, iyi dinleyin. Son cümlenizi an Iayamadım, yineler misiniz? Cesaretin varsa o sözü yinele bak,alım. Aklını başına toplamasını yineleyip duruyoıum.
Sponsorlu Bağlantılar
2. Bir eylemi yinelemek, onu bir koz daha yapmak, tokraılaınak: Bir hatayı yinele mek. Önceki başarısını yinelemedi.
3. Bir şeyi yinelemek, daha önce söylediği, yaptığı ya da başkası taralından söylenmiş, yapılmış bir şeyi yeniden dile getirmek, yeniden ortaya koymak; tekrar etmek, tekrarlamak: Bilinen kuramları yinelemekten başka bir şey yapmıyor. Çok görülmüş numaralan yineleyen bir komedyen.
4. Bir metni, bir dersi, bir alıştırmayı vb. yinelemek, onu zihnine yerleştirmek ya da yapmaya alışmak için biıknç kez başlan almak, tekrar etmek, tekrarlamak: Alacaklarını unutmamak için kendi kendine yineledi. Tiyatrodaki rolünü yinelemek.

gçz f. Biı Hastalıktan söz ederken, yeniden ortaya çıkmak Öksürük sık sık yineliyor.

yinelenmek edılg f. Biı kez daha ya da üst üste birkaç kez söylenmek, yapılmak, tekrarlanmak. Yinelenen istekler. Yinelenen intihar girişimleri.

yineletmek ettirg I. Bir şeyi yeniden söyletmek, yaptırmak. Bu isteğimi yineletme. hemen yerine getir lütfen, Bir sözcüğü yineletmek.

Kaynak: Büyük Larousse

X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.