Arama

Yenilemeli Nedir?

Güncelleme: 25 Haziran 2015 Gösterim: 629 Cevap: 0
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
25 Haziran 2015       Mesaj #1
Safi - avatarı
SMD MiSiM
YİNELEMELİ
1. Üst üste, tekrar tekrar yapılan, yinelenen; mükerrer,
Sponsorlu Bağlantılar
2. Dil- bll Yinelemeli bağlaç, yinelenerek eş görevli sözcükleri, tümceleri, eşitlik, pekiştir me, birlikte olma ya da karşıtlık ilişkiyle bağlayan bağlaç (... hem. hem. de ,„.de).

—Akust Yinelemeli yankı, aynı sesi arka arkaya iki ya da birçok kez yineleyen yankı için kullanılır (Eşanl TEKRARLI YANKI.)

—Bilş. Birçok kez yinelenen (örneğin döngüler biçiminde) komut dizilerinin kullanıl dığı bir hesaplama süreci ya da bir prog ram yapısı için kullanılır, || Kendi kendine anımsayabilecek, yani çalışması sırasında yürütülmesini isteyecek şekilde düzenlenmiş bir program için çullanılır. |l Kendi ne başvuran bir tanım için kullanılır. ("Bir tamsayı ya bir rakam ya da önünde bir rakam bulunan bir tamsayıdır" tanımı, yinelemelidir) || Yinelemeli fonksiyon, tanımın da. yine kendisi sözkonusu olan fonksı yon. Yınelemeiilik özelliğiyle donanmış bir kuıaı ya da öğe içiıı kullanılır.

—Ed Yinelemeli uyak, iki defadan fazla an arda yinelenen benzer uyaklar. || Yinemeli rondo, beş dörtlü halinde düzenlenmiş yirmi dizeden oluşan rondafllk dörtlüde yer alan dizelerden her biri sırasıyla öteki dört dörtlünün son dizelerini oluşturur, çoğu kez bu dörtlülere İlk dizenin İlk sözcüklerini yineliyen altıncı bir dörtlü ek lenlr.)

—Flzyol Yinelemeli sistem, belli bir yanıt elde etmek için yinelenen uyanların gerekli olduğu fizyolojik mekanizma (Salgı latıcı sinirlerde, vazomotor aygıtta, vb olduğu gibi)

—Müz Yinelemeli müzik, motiflerin sistemli bu biçimde y; elenmesine dayanan müzik (Bk ansiki böl.)

—ANSİKL. Müz Yinelemeli müzik, 50'li yılların sonunda ABD’de (aralarında J. Ca- ge’in de olduğu) bazı bestecilerin dizisel cilik sonrası akımının avupa kökenli etki sinden kurtulmak istemesinden doğdu. Değişik yöntemlerle gerçekleştirilen yinelemeli müzik, yinelemenin etkisiyle geçmiş, şimdi ve gelecek kavramlarının kaybolduğu zamanın değişik bir biçimde algılanmasın: sağlar Bu müzikte estetik yönden çok açık biı biçimde bazı doğu müziklerinden yaraıianılsa da teknik, bir yöntemden çok felsefi bir yaklaşıma başvurulur Bu müziği uygulayan besteciler (Monte Ybung, Terry Rıley, Steve Reich, Phıl Glass) özellikle sesin yarattığı ruhsal etkilere önem verirler.

Kaynak: Büyük Larousse

X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.