Arama

Yoğunlaştırma Nedir?

Güncelleme: 13 Ocak 2019 Gösterim: 885 Cevap: 0
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
26 Haziran 2015       Mesaj #1
Safi - avatarı
SMD MiSiM

YOĞUNLAŞTIRMA

Ad:  yoğunlaştırma.JPG
Gösterim: 171
Boyut:  17.7 KB

a. Yoğunlaştırmak eylemi.
Sponsorlu Bağlantılar

—Elektron, ve TV. Elektron demetinin bir katot tüpü ya da bir görüntü tüpü ekranındaki çarpma yüzeyinin boyutlarını elektrik ayarlamaları yardımıyla görüntüyü bütün ayrıntılarıyla verecek bir biçimde küçültme. (Eşanl. ODAKLAMA.)

—Nefrol. İdrar yoğunlaştırma ve sulandırma deneyleri, böbreğin idrarı yoğunlaştırma (su kısıtlamasıyla) ve seyreltme (su yüklemesiyle) gücünün değerlendirmesini sağlayan deneylerin tümü. (Normalde idrar yoğunluğu 1 025 ila 1 002 arasında değişebilir.)

—Orm. san. Yanlardan sıkıştırarak odunları iyileştirme yöntemi.

—ANSİKL. Odunun nitelikleri yoğunluğu ile orantılıdır; bu da ağaç türlerine göre çok değişir. Selülozlu maddenin yoğunluğu yaklaşık 1,54 ve örneğin kayınınki 0,7 olduğuna göre kayının odun dokusunun yarıdan fazla boşluk içerdiği anlaşılır. Bu bakımdan odunlar sınai kullanımlara (yatak, destek parçaları, dokuma tezgâhları için mekik vb.) elverişli duruma getirilmek üzere yüksek basınç altında (1 cm2'ye 200 ila 300 kilogramkuvvet) sıkıştırılır ve 1,2 ila 1,3 yoğunlukta kararlı som parçalar elde edilir. Yoğunlaştırma doyurma ile aynı zamanda yapılabilir.
Kaynak: Büyük Larousse

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 13 Ocak 2019 02:21
X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.