Arama

Yolma Nedir?

Güncelleme: 27 Haziran 2015 Gösterim: 700 Cevap: 0
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
27 Haziran 2015       Mesaj #1
Safi - avatarı
SMD MiSiM
YOLMA a.
1. Yolmak eylemi.
Sponsorlu Bağlantılar
2. Yörs. Sapı orakla biçilmeyecek kadar kısa kalmış ekin.

—Deric. Bir derinin üstderisini ve kıllarını, kimyasal işlem, bakteri ya da enzim etkisiyle yumuşatmaya yarayan ve böylelikle kılların yolunmasını kolaylaştıran sepileme işlemi. (Bk. ansikl. böl.)

—Tekst. Yünü ve deriyi ayrı ayrı kullanabilmek için, yünü işlenmemiş koyun postundan ayırmaya dayanan işlem. (Bk. ansiki, böl.) || Yolma makinesi, yolma işleminde kullanılan makine.

—ANSİKL. Deric. Derideki kılların alınması, sepileme sırasında, derinin, kireç banyosu olarak adlandırılan alkali banyoda işlenmesiyle gerçekleştirilir. Banyo, genellikle içine sodyum sülfür eklenen kireç sütünden meydana gelir. Kireç banyosunun etkisiyle, üstderi ve kıllarda (keratin) az ya da çok güçlü bir çözülme meydana gelir; bu da üstderiyle kılların, yolma sırasında ovulması ya da yalnızca ovalanarak yıkanmasıyla alınmasına olanak sağlar. Ke- ratinleri yok etme hızı ve şiddeti, alkalilik ve eriyiğin, indirgeyici maddeler (sodyum sülfür) açısından yoğunluğuyla orantılıdır. Bu nedenle kılların yok edilmesi için gerekli süre birkaç saatten birkaç güne kadar değişebilir. Kireç banyosu altderi üzerinde de etkide bulunur. Genellikle banyo şeklinde yapılan kıl alma işlemi, yıkama ve badana vurma sırasında da gerçekleştirilebilir. Kıl yolma aynı zamanda bakterilerin (sıcakta kıl yolma) ya da enzimlerin deriyi etkilemesiyle de gerçekleştirilebilir.

—Tekst. Koyun derilerini yolma işlemi, yüne olabildiğince az zarar vermelidir. Yünü değerli koyun postlarını yolma, deri yalnız bir yan ürün olarak kabul edildiğinde hamlama yöntemiyle gerçekleştirilir; değerlendirilmek istenen deriyse, badanalama yöntemi uygulanır.

Kaynak: Büyük Larousse

X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.