Arama

Yükleme-Boşaltma Nedir?

Güncelleme: 29 Haziran 2015 Gösterim: 1.181 Cevap: 0
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
29 Haziran 2015       Mesaj #1
Safi - avatarı
SMD MiSiM
YÜKLEME-BOŞALTMA a. 1. Bir gemiye yük almak ya da bir gemideki yükü boşaltmak eylemi. (Bk. ansikl. böl.)
2. Yûkleme-boşaltma yeri, bu işlemlere ayrılmış yer.
Sponsorlu Bağlantılar

—Dy. Yûkleme-boşaltma yolu, doğrudan doğruya vagonlardan karayolu taşıtlarına yükleme ya da boşaltma yapmak için düzenlenmiş yol.

—ANSİKL. Denize Ticaret gemilerinde, yûkleme-boşaltma işlemleri, yükleyici ya da istivador denilen özel girişimciler tarafından yapılır. Ticaret gemilerinin yükleme -boşaltma işlemleri, geminin türüne ve taşınan malların cinsine göre çeşitli biçimlerde uygulanır;

—kaldırma yoluyla yûkleme-boşaltma, gerek geminin kendi donanımları (yük direkleri, vinçler, döner köprüler), gerek liman araçları (raylı ya da tekerlekli vinçler, çeşitli portikler), gerekse yüzer vinç dubaları kullanılarak geminin ambar ağzında yapılır; ro-ro (roll on-roll of) yoluyla yûkleme- boşaltma, gemi teknesindeki yükleme kapılarından giren tekerlekli taşıtlarla gerçekleştirilir;doğrudan yûkleme-boşaltma, elevatör arabalar yardımıyla yükün nhtımdan doğrudan gemiye verilmesiyle yapılır; -yüzdürme yoluyla yûkleme-boşaltma, barç taşıyıcı gemilerle gerçekleştirilir; -pompalama yoluyla yûkleme-boşaltma, sıvı dökme yük (hidrokarbonlar, şarap, rom vb.) taşıyan gemilerde yapılır; -emme yoluyla yûkleme-boşaltma, yalnız tahıllara uygulanır; diner dolaplarla yûkleme-boşaltma sandıklanmış yükler ve muz hevenkleri için kullanılır, toz halindeki maddeler ise taşıyıcı bantlaYla gemilere yüklenir ya da boşaltılır.
Armatörler, gemilerinin limanlarda kalma süresini azaltmak için, yükleme -boşaltma işlemlerini hızlandıracak çeşitli yöntemler araştırmışlardır: yüklerin, bir seferde yüklenip boşaltılabilecek yük birimleri (konteynerler) halinde gruplaştırılması, ro-ro ve yüzdürme gibi (özellikle modern gemiler için) yeni yöntemlerin uygulanması, bir yandan ambar ağzı sayısını artırarak ya da ambar ağızlarını genişleterek, bir yandan da limandaki ve gemideki yûkleme-boşaltma aygıtlarının gücünü ve hızını yükselterek klasik kaldırma yöntemlerinin geliştirilmesi.

Kaynak: Büyük Larousse

X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.

Benzer Konular

29 Haziran 2015 / ThinkerBeLL X-Sözlük
5 Ocak 2009 / turgut Soru-Cevap
4 Mart 2010 / _KleopatrA_ X-Sözlük