Arama

Yüzer Nedir?

Güncelleme: 29 Haziran 2015 Gösterim: 1.200 Cevap: 0
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
29 Haziran 2015       Mesaj #1
Safi - avatarı
SMD MiSiM
YÜZER ülş. say. sıf.
1. Üleştirmede, yüz sayısıyla belirtilen çokluktaki şey için kullanılır: Yüzer kişilik topluluklar oluşturdular.
Sponsorlu Bağlantılar
2. Yüzer yüzer, yüzer birimlik öbekler halinde: Sayfaları yüzer yüzer tomar yapmak.

YÜZER sıf. Sürekli suda bulunan, yüzen.

—Ask. Yüzer köprü -* KÖPRÜ.

—Balıkç. Yüzer ağ, gerekli yerlere takılan yüzdürücüler ve mantarlar sayesinde av sırasında iki su tabakası arasında yüzer halde kalan ağ. || Av sırasında akıntıyla sürüklenmesine izin verilen ağ. || Yüzer livar, balıkları canlı saklamaya yarayan, kenarları delikli yüzen sandık. || Balıkçı teknesinde, balıkların canlı saklandığı bölme. || Yüzer olta, kurşunu ve iğnesi dibe değmeyecek biçimde bir yüzdürücüyle donatılmış olta.

—Denize. Yüzer fabrika, su kenarındaki bir sanayi atölyesinde inşa edilen ve daha sonra kullanım yerine kadar su yoluyla çekilerek götürülen fabrika. (Kimi kez yüzer fabrika adı, kullanım alanına kadar yüzdürülerek götürülen birimler için kullanılır, bu durumda, karayoluyla, bir deniz taşıtı aracılığıyla götürülenlere taşınan fabrika denir.) (Bk. ansikl. böl.] || Yüzer malzeme, su üzerinde yer değiştirebilecek biçimde düzenlenmiş, gemi, tekne ya da yüzer duba dışındaki her tür sal, yapı ya da birleştirme malzemesi. || Yüzer tesis, havuz, dok, yük iskelesi, gemi hangarı gibi su üzerinde yer değiştirmeksizin sabit duran tesis.

—ANSİKL. Denize. Yüzer fabrikalar (açık deniz petrol platformları dışında, oteller ve yüzer yerleşim mahalleleri de bunlar arasında yer alır) çeşitli kolaylıklar sunar. Bu fabrikalar bir yandan teknik olarak gerçekleştirilmelerine elverişli yerlerde inşa edilebilirler; öte yandan da yapımcı şirketler, zor taşınan sökülebilir parçalar ya da ağır koliler gönderme sorunundan ve özellikle uzak ülkelerdeki taşeronluk problemlerinden kurtulurlar. Bu fabrikalar ayrıca hareketlilik bakımından da belli bir üstünlük sağlar: bir kez inşa edildikten sonra, bunlar başka yerlerde kullanılmak için yer değiştirebilir ve hatta bakım ya da değişiklikler yapılmak üzere inşa edildikleri ülkeye geri gönderilebilirler. 1958'de Exxon şirketi tarafından Libya için beton bir duba üzerine inşa edilen bir petrol rafinerisi ilk yüzer fabrikayı oluşturur. Daha sonra 1962’de bu tip yapılar işlevsel hale gelmiştir. Ama bu fabrikaların sayısındaki artış, 1975'ten sonraya rastlar. Günümüzde, elektrik santralları ya da amonyak, kâğıt hamuru, doğal gaz sıvılaştırma ve deniz suyunun tuzunu giderme fabrikaları gibi çok sayıda proje ve uygulama gerçekleştirilmiştir. Bu birimlerin kimilerinin uzunlu ğu 200 m'yi, genişliği ise 40 m'yi geçer ama gelecekte orta boyutlardaki birimlerin bile, bu boyutlarda olacağı sanılmaktadır. 1980'den bu yana, yarıdalgıç büyük taşıyıcı harçların pazara girmesiyle fabrikayı barç üzerinde yüzdürmeksizin bir koli gibi özel gemilerle taşıma eğilimi ortaya çıkmıştır. Öte yandan, yüzer fabrikalar git gide modüler bir anlayışa göre gerçekleştirilmece ve önceden birleştirilmiş belli sayıda ağır öğeler halinde ayrılmaktadır. Yüzer fabrika üreticisi başlıca ülkeler arasında Japonya, ABD, Rusya, İsveç, Norveç, Fransa yer alır. Alıcı ülkeler ise genellikle Ortadoğu, Güneydoğu Asya ve Güney Amerika ülkeleridir, ama iyice sanayileşmiş ülkeler arasında da yüzer fabrika alanlar vardır.

Kaynak: Büyük Larousse

X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.

Benzer Konular

20 Ekim 2008 / Misafir Genel Mesajlar
16 Ağustos 2011 / krktrm Cevaplanmış
2 Aralık 2009 / Misafir Soru-Cevap
14 Kasım 2012 / Misafir Soru-Cevap