Arama

Vagus Nedir?

Güncelleme: 30 Haziran 2015 Gösterim: 689 Cevap: 0
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
30 Haziran 2015       Mesaj #1
Safi - avatarı
SMD MiSiM
VAGUS a Nöroanat. Kafatası sinirlerinin onuncu çifti. Soğanilikten çıkar. Kafatasını arka yırtık delikten geçerek terk eder, yolu boyunca birçok gangliyonları bulunur, komşu sinirlerle birleşir, boyunda ilerledikten sonra göğüs boşluğuna girer, köprücükaltı toplardamarı altından geçtikten sonra mideye kadar yemek borusuna eşlik eder. (Vaguslar, gırtlak, yutak, kalp, mide, bağırsak ve karaciğere dallar gönderirler.)

Sponsorlu Bağlantılar
—Anat. ve Karş. anat. Onuncu çift kafa siniri. (Dörtayaklı omurgalılarda AKCİĞER- MİDE SİNİRİ’nin eşanlamlısı.) [Bk. ansikl. böl.]

—ANSİKL. Karş. anat. Omurgalılardaki onuncu çift kafa sinirine dörtayaklılarda akciğer-mide siniri" denir, çünkü hem akciğerlere, hem sindirim sistemine sinir verir, ama bu ad suda yaşayan, akciğersiz omurgalılar için uygun değildir. Balıklarda vagus karma bir sinirdir, ikinci çift solungaç yarığından başlamak üzere dallanarak solungaç ön ve art yaylarını oluşturduğu gibi yanal çizgi sinir ağı ile içorganların büyük bir kısmının sinir ağını da oluşturur. Amniyonlularda vagusun içorgan devindirici liflerinin bir kısmı ayrılarak boyunda omurilikten gelen liflerle birleşip on birinci kafa sinirini meydana getirir.

Kaynak: Büyük Larousse

X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.