Arama

Vahhabiye (Vehhabiye) Nedir?

Güncelleme: 30 Haziran 2015 Gösterim: 599 Cevap: 0
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
30 Haziran 2015       Mesaj #1
Safi - avatarı
SMD MiSiM
VAHHABİYE ya da VEHHABİYE a Siyasal nitelikli İslam mezhebi.

Sponsorlu Bağlantılar
—ANSİKL. Arabistan’da XVIII. yy. ortalarında Muhammet bin Abdülvahhab tarafından kuruldu. Amacının İslâmî, dinde yeri olmayan inanç ve uygulamalardan (bidat ve hurafelerden) arındırarak Hz. Muhammet dönemindeki katıksız müslümanlığı yeniden canlandırmak olduğunu öne süren Muhammet bin Abdülvahhap'a bağlananlar Vahhabiler* diye anıldılar.
Vahhabiye mezhebinde Kuran ve sünnet dışında dinsel ve hukuksal kaynak kabul edilmez. Öteki mezheplerce benimsenen kıyas, icma, istihsan akılcı yöntemler geçersiz sayılır. Vahhabiye akidesinin özünü tevhit* (Allah'ın zat, sıfat ve fiilleri bakımından bir ve ortaksız oluşu) ilkesi oluşturur. Gerek tevhidi, gerekse öteki farzları inkâr eden kişi kâfir sayılır. Allah'ın birliğine inanma hem kalp, hem dil, hem de amel ile olmalıdır. Bu ilkeye göre, kalpten
inandığı halde bu inancını sözle açıklamayan, açıklasa bile dinin farz kıldığı işlerin tümünü ya da bir bölümünü yapmayan kişi müslüman sayılmaz. Muhammet bin Abdülvahhab, bu gibi kişilerle cihadın farz olduğunu öne sürer. Vahhabiyeye göre melekler, peygamberler, ruhlar, veliler gibi Allah'tan başka herhangi bir varlıktan medet ummak, şefaat, bağış ve yardımlarını dileyerek onları Tanrı ile insan arasında aracı (tevessül) saymak kişinin dinden çıkmasına yol açar Bu nedenle özellikle keramete inanan, şeyhleri ve ermişleri önder ve aracı sayan sufilere ve tümüyle tasavvufa şiddetle karşıdırlar. Ayrıca, itikatta mezheplere bağlanmayı ve felsefe ile uğraşmayı da haram kabul ederler. Bu yüzden günümüzde Suudi Arabistan üniversitelerinde tasavvuf, kelam ve felsefe öğretimi yoktur.
Vahhabiyede namazın camide ve cemaatle kılınması farzdır; kabir ziyaretleri haramdır; içki, sigara, nargile gibi keyif verici maddeler de haramdır ve bunları kullananlar cezalandırılır. Ancak günümüzde, vahhabiyenin resmi mezhep olarak benimsendiği Suudi Arabistan’da tütün, kahve gibi maddelerin içilmesine ve hacıların Baki mezarlığını ziyaret etmelerine izin verilmektedir.

Kaynak: Büyük Larousse

X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.