Arama

Varroa Nedir?

Güncelleme: 5 Temmuz 2015 Gösterim: 737 Cevap: 0
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
5 Temmuz 2015       Mesaj #1
Safi - avatarı
SMD MiSiM
VARROA a. Arılarda asalak yaşayan ve öldüresiye kan emerek kovanları söndüren çok küçük akar. (Bil. a. Varroa jacobsoni; akarlar takımı.)

Sponsorlu Bağlantılar
—ANSİKL. Arıc. Varroa yaklaşık olarak 1 mm boyunda, keneye benzer, 8 ayaklı, esmer kahverenginde bir dış asalaktır. Arıların, arı larva ve krizalitlerinin kanını emerek yaşar. Bir arıda 1 ila 6 tanesi birlikte bulunabilir. Bir haftada erginleşir, arıdan arıya geçebilir ve 6-8 ay yaşar. Güçlü palpları ve kıskaçlarıyla arının karın bölütlerine sıkıca yapışır ve kanını emmeye başlar, iki saatte bir santimetreküpün onda biri kadar kan emer (kendi ağırlığının üçte ikisi). Erişkin arılar, bu korkunç ka nuklarından kendi başlarına kurtulamadıklarından, hiçbir önlem alınmadığı takdirde, kısa sürede tükenir, mahvolurlar.
Asya'da bir başka arı türünün (Apis ce- rena) doğal asalağı olan ve bu arılar tarafından parçalanıp yendiği için onlara fazla zarar vermeyen varroa, bal arısı (Apis mellitica) için bir afettir. 1950'de Asya'dan getirilen bal arılarıyla Batı Avrupa’ ya girmiş ve 1970'li yıllarda oradan bütün Avrupa'ya, Sovyetler Birliği'ne, Yakında ğu'ya ve Amerika'ya yayılmıştır.
Varroaya karşı çeşitli kimyasal böcek ilaçları kullanılanarak mücadele edilmekte, biyolojik mücadele yolları da araştırılmaktadır.

Kaynak: Büyük Larousse

X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.