Arama

Vasıfsızlaştırma Nedir?

Güncelleme: 5 Temmuz 2015 Gösterim: 2.077 Cevap: 0
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
5 Temmuz 2015       Mesaj #1
Safi - avatarı
SMD MiSiM
VASIFSIZLAŞTIRMA a. Bir işin yapılması için edinilmiş uzmanlık, mesleki formasyon ya da teknik alışkanlık düzeyinin düşürülmesi.

Sponsorlu Bağlantılar
—ANSİKL. Vasıfsızlaştırma, işin parçalara ayrılması (bir yöntem bürosu tarafından), ya da daha yüksek derecede bir otomasyon sağlayan makineler kullanılması sonucu ortaya çıkar. F W. Taylor, sanayi emeğinin vasıfsızlaştırılmasını iş örgütlemesinin ilkesi yaptı. Bilimsel iş örgütlemesi, kendilerinde hiçbir belirli vasıf aranmayan işçilere, uzmanlarca planlanmış bazı tarz işlemleri yaptırarak vasıflı işçilerin inisiyatif gücünü ve ustalığını gereksiz hale getirdi. Günümüzde genellikle çalışanların sayısında bir azalmaya yol açan vasılsızlaştırma, çok çeşitli alanlarda kendini göstermektedir: yeni teknik sistemlerin tasarımı, yönetimi ve bakımı gibi. Bazılarına göre, vasıfsızlaştırma giderek bir ek formasyonu gerektiren ve bir tür "üstün vasıf” isteyen bir uğraş olmaktadır.
Vasıfsızlaştırma, ücretlilerin tutumu ve davranışlarını da hissedilir ölçüde değiştirdi. Vasıflı ücretliler, avantajlı durumlarını teknik bilgilerine borçlu oldukları kazanılmış haklannın korunmasına dayandırabi- lirken, vasıfsız ücretliler her şeften önce istihdam güvencesi sağlamaya çalışmaktadırlar. Otomatikleşme çoğu kez İşlem tarzlannı da makinenin inisyatifine vererek icracıyı basit bir hizmetkâr durumuna sokar. Günümüzde vasıfsızlaştırmadan etkilenen ücretli sayısının, yeni iş örgütlenmesi biçimlerinin uygulanmasıyla emeği çeşitlenip zenginleşen ücretliler sayısından çok daha fazla olduğu sanılmaktadır Bilişimin ve robotbilimin gelişmesi sonucu, vasıfsızlaştırma hareketi sanayinin bütün kesimlerinde etkisini göstermektedir.

Kaynak: Büyük Larousse

X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.