Arama

Vazelin Nedir?

Güncelleme: 5 Temmuz 2015 Gösterim: 856 Cevap: 0
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
5 Temmuz 2015       Mesaj #1
Safi - avatarı
SMD MiSiM
VAZELİN a. (ing. vaseline; alm. Wasser, su, ve yun. elaion, zeytinyağından). Ecze.
1. Bazı ham petrollerin ağır bölümlerinden elde edilen hidrokarbon karışımı. (TIBBİ VAZELİN de denir.) [Bk. ansikl. böl.]
Sponsorlu Bağlantılar
2. Sıvı vazelin ya da vazelin yağı, petrolden elde edilen yüksek sıvı hidrokarbonların saflaştırılmış karışımı. (Bk. ansikl. böl.) || Sterilize vazelin, ısıyla sterilize edilen ve cerrahi aletleri yağlamakta kullanılan vazelin.

—ANSİKL. Vazelin kurutulmuş kilden süzülerek renksizleştirilir. Kıvamı ve erime derecesi, ne amaçla kullanılacağına ve kullanılacağı ülkenin iklim ve mevsim koşullarına göre, parafin katılarak ayarlanır. Vazelin beyazımsı, yumuşak, kokusuz, lezzetsiz ve yansız bir maddedir, hava etkisiyle bozulmaz, 36-60 °C arasında erir. Deri ya da mukoza tarafından emilmez. Yalıtıcı, yumuşatıcı ve kayganlaştırıcı olarak kullanılır. Merhemler için mükemmel bir sıvağdır.

• Sıvı vazelin. Renksiz, kokusuz ve lezzetsizdir. Viskozitesine göre kalın ve ince olmak üzere iki türlüdür; akışkanlığı 50 °C'ta 37 santistokes olanı ağız yolu ile lak- satif olarak kullanılır Yanlış olarak “parafin yağı" adı ile de bilinmektedir. İnce vazelin yağının viskozitesi 20 °C'ta 20-37 santistokes arasındadır ve deri hastalıklarında kullanılır. Eskiden emilip dağılması güç olan bazı maddelerin enjeksiyon yolu ile verilmesi için sıvağ olarak kullanılmıştır.

Kaynak: Büyük Larousse

X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.