Arama

Uvea Nedir?

Güncelleme: 11 Temmuz 2015 Gösterim: 1.141 Cevap: 0
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
11 Temmuz 2015       Mesaj #1
Safi - avatarı
SMD MiSiM
UVEA a. (ortaçağ lat. uvea, klas. lat. uva, üzüm, salkım). Anat. iris, kirpiksi cisim ve koroidi kapsayan, mezoderm kökenli göz dokularının tümü.

Sponsorlu Bağlantılar
—Patol. Uvea iltihabı, uveada çeşitli nedenlerle meydana gelen iltihap. (Eşanl ÜVEİT.) [Bk. ansikl. böl.]

—AnSİKL Patol. Kuramsal olarak uvea dokusundaki üç organla ilgili, üç çeşit iltihap vardır: iritis (iris), siklit (kirpiksi cisim) ve korddit (koroit). Aslında, iris iltihabı ile kirpiksi cisim iltihabı çoğunlukla birbirine eşlik eder (ıhdosiklit), arka uvea iltihabı ise çok zaman bir camsı cisim iltihabı (hiyalit) içerir.
Bu hastalıkların büyük çoğunluğu, gözde yerleşik olup geç ortaya çıkan bir aşı- rıduyarlılık olayından ötürü, alerji kökenlidir. Etken olan alerjiler, çok zaman, mikroorganizmalardır: mikroplar ve bunların çok karmaşık antijen yapılı eksotoksinleri. Bu bakımdan genellikle bakteriler (streptokoklar, kolibasil, tüberküloz basili), ender olarak da asalaklar, virüsler ya da mantarlar sözkonusudur. Bir uvea iltihabının alerji kökenli olduğunu savunmak için, önce o anda evrimini sürdüren ya da süreğen olan bir enfeksiyon odağını (diş, bademcik, idrar yolu vb.) saptamak gerekir. Alerjen de deri testleriyle araştırılıp ortaya çıkarılmak ister. Bunun için seçilmiş antijenler deri içine şırınga edilir: yanıt pozitif çıkarsa, derideki yerel bir tepkiden başka, genel odaksal bir tepki, hatta bazen bir göz sendromu da (önceden var olan belirtilerin artması) görülebilir.
Tedavi her zaman kortizonla yapılırsa da bazen bu yetersiz kalır, o zaman bağışıklığı kaldırıcı ilaçlara başvurmak gerekir. İleride yinelenebilecek uvea iltihabı nöbetlerini önlemek üzere koruyucu olarak, neden olan etken meydana çıkanlmışsa, uzun süreli ve çok dikkatli bir duyarsızlaş tırma tedavisine başvurulur. Bazen de özgül bir tedavi, başarılı biçimde uygulanabilir.

Kaynak: Büyük Larousse

X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.

Benzer Konular

5 Aralık 2012 / qöLqemyeteR Tıp Bilimleri