Arama

Uyarmak Nedir?

Güncelleme: 12 Temmuz 2015 Gösterim: 633 Cevap: 0
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
12 Temmuz 2015       Mesaj #1
Safi - avatarı
SMD MiSiM
UYARMAK g. f.
1. Bir kimseyi (bir konuda, bir şey hakkında) uyarmak, çoğunlukla tehlike içeren bir şeye dikkatini çekmek, haber vermek, ikaz etmek: Sizi uyarıyorum, böyle davranmayı sürdürürseniz başınız belaya girecek Bu işin riskleri konusunda onu uyarmıştık. Onu o bozuk yola sapmaması için uyann.
Sponsorlu Bağlantılar
2. Bir kimseyi uyarmak, yasadışı bir durumun engellenmesi için onun dikkatini çekmek ya da görevini gereğince yapmasını hatırlatmak, ihtarda bulunmak.
3. Uykudan kaldırmak, uyandırmak
4. Bir organı, birde kuyu uyarmak, kendine özgü bir tepki vermesine neden olacak bir dış etkiyle karşı karşıya getirmek: Bir siniri, bir kası uyarmak.

—Elektrotekn. Elektrikli bir düzeneğe bir uyarma akımı ya da gerilimi uygulamak.

—Tic. Bir piyasayı uyarmak, onu hareketlendirmek, işleyişini teşvik etmek.

uyarılmak edilg. f.
1. Uyarmak eylemine konu olmak: Seçim yasaklan konusunda ilgililer uyanldı.
2. Uyandırılmak.

—Fiz. Uyanlmış sistem, temel haldekinden daha yüksek enerjili bir halde bulunan bir atom, bir molekül, bir çekirdek ya da başka her tür kuvarıtal sistem için kullanılır. (Sistemin uyanlmış hal de olduğundan da söz edilir. Uyanlmış haller temel halden daha az kararlıdır ve çoğu kez sistemin kendiliğinden uyarısızlaştığı gözlenir. Sistemin temel düzeye geçişi doğrudan olabildiği gibi, daha düşük enerjili bir uyanlmış hal aracılığıyla da olabilir Bu geçişe çoğu kez foton biçiminde bir enerji yayımı eşlik eder.)

uyartmak ettirg. f. Uyarmak işini yap tırmak.

Kaynak: Büyük Larousse

X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.