Arama

Tahil Nedir?

Güncelleme: 14 Temmuz 2015 Gösterim: 602 Cevap: 0
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
14 Temmuz 2015       Mesaj #1
Safi - avatarı
SMD MiSiM
TAHİL a. Taneleri, özellikle un haline getirildikten sonra insanlann ve evcil hayvanların beslenmesinde kullanılan buğdaygillere ve bazı başka familyalardan bitkilere verilen ad. (Eşanl. HUBUBAT.)

Sponsorlu Bağlantılar
—İkt. Tahıl yasaları.

—ANSIKL. lanıııar çuyuı nutalan buğdaygillerdir. Gıda amacıyla ekimi yapılan belli başlı tahıllar şunlardır: buğday, pirinç, mısır, darı, yulaf, arpa, kocadan; karabuğday da tahıl sayılır.
Tahıllar, günümüzden binlerce yıl önce, tarımın başlamasıyla ortaya çıkmıştır. Yetiştirilmeleri ve kullanılışları ekonomik büyümenin bir göstergesidir: yoksul ülkelerde tahıllar beslenmenin temelini oluştururken, gelişmiş ülkelerde hayvancılıkta ve sanayide (bira, alkol, nişasta) daha çok kullanılmaktadır.
Dünya tahıl üretimi, XX. yy.'ın başından beri altı mislinden fazla artmıştır bağlanabilir: çok yüksek verimli kültivarların yaratılmasını sağlayan bitki ıslahı; yüksek oranda azotlu gübre kullanılması ve tahılların hastalıklara ve asalaklara daha dirençli hale getirilmeleri. Belirleyici etmenler arasına şunlar da eklenebilir: gübrelemenin daha akıllıca yapılması; gübrelemeye ve ekimi zamanlamaya dayanan tarım tekniklerinin gelişmesi; bitki sağlığını koruma yöntemlerinin uygulanması; yabancı otlarla savaş; iklime ve toprağa daha uygun türlerin seçimi.
Tahıllar, oldukça değişik tarım işletmelerinde üretilir. Çok büyük işletmelerde cılık yapan çiftlikler için elverişli naıe getirmiştir.

• Türkiye'de tahıl üretimi. Türkiye’nin toplam yıllık tahıl üretimi 31 Mt dolayında gerçekleşir (1991). Bu miktarın üçte ikisini buğday oluşturur (1991 yılında 20 400 Mt). Onu epeyce uzaktan diğer tahıllar izler: arpa 7,8 Mt, mısır 2,18 Mt, çavdar 256 000 ton, yulaf 255 000 ton ve pirinç 124 000 ton.

Kaynak: Büyük Larousse

X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.