Arama

Tahrim Nedir?

Güncelleme: 15 Temmuz 2015 Gösterim: 958 Cevap: 0
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
15 Temmuz 2015       Mesaj #1
Safi - avatarı
SMD MiSiM
TAHRİMa. (ar. haramdan tahrim). Esk.
1. Herhangi bir şeyi dini açıdan kutsal sayıp ona yaklaşmayı yasak etme.
Sponsorlu Bağlantılar
2. Haram sayma, haram kılma.

Tahrim suresi, Kuran'ın 66. suresi. 12 ayettir Mekke’de inmiştir. Birinci ayette Hz. Muhammet'in bazı yiyecekleri kendisine haram kıldığından (tahrim) söz edildiği için sure bu adı almıştır.
Surede Hz. Muhammet'in, Tanrı hoşnutluğunu kazanmak için bile olsa Tanrı' nın helal kıldığını haram saymaya yetkili olmadığı belirtilir. Hz. Muhammet’in eşlerine verdiği bazı öğütlerin yer aldığı surede bütün müminlerin aile bireylerini cehennem azabına götürecek davranışlardan korumaları istenir. Ahrette kâfirlerin özür ileri sürmelerinin kendilerine yarar sağlamayacağı anımsatıldıktan sonra müminlere, ahret kurtuluşunu kazanabilmeleri için tövbei nasuh (kesin tövbe) etmeleri buyrulur. Son ayetlerde iyi ve kötü kadınlardan örnekler verilir. Buna göre Nuh ve Lut peygamberlerin eşleri hem iman etmemişler,hem de eşlerine karşı nankörce davranmışlardır. Buna karşılık firavunun eşi (Asiye) ise kocasının
kötülüğüne karşın Allah'a inanmış ve kulluk etmiştir. Sure, Meryem'in bir iffet örneği olduğunu belirten ayetle son bulur.

Kaynak: Büyük Larousse

X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.

Benzer Konular

24 Temmuz 2008 / Misafir Taslak Konular