Arama

Taksir Nedir?

Güncelleme: 16 Temmuz 2015 Gösterim: 813 Cevap: 0
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
16 Temmuz 2015       Mesaj #1
Safi - avatarı
SMD MiSiM
TAKSİR a. (ar. kaşrdan taksir). Esk.
1. Kısaltma.
Sponsorlu Bağlantılar
2. Bir işi eksik yapma, yapabilecekken çekinip yapmama, kusur işleme.
3. Suç, günah, kusur: "Ben neyliyeyim büyükse devran? Taksiri nedir küçükse insan?" (A. H. Tarhan).
4. Taksir etmek, eylemek, kısmak, kısaltmak; kusur işlemek: "Başa dem düşdükçe taksir eylemez, eyler meded" (Fuzuli, XVI. yy.).

—Huk Dikkatsizlik, tedbirsizlik, meslekte acemilik ya da kurallara aykırılıktan doğan kusurluluk. (Bk. ansikl. böl.) || Taksirle adam öldürme — ÖLDÜRME.

—isi. huk. Emanet ya da kira sözleşmelerinde, emanet alanın ya da kiracının elindeki malı korumada kusurlu davranması. (Örneğin, emanet şeyi açıkta bırakıp çalınmasına ya da bozulmasına neden olması bir taksirdir.)

—ANSİKL. Huk. Taksir istisnai bir kusurluluk türüdür. Taksirli bir hareketin bir yaptırımla karşılanması için yasada bunun açıkça belirtilmesi gerekir. Taksirde failin kasıtlı bir eylemi olmadığı halde kusurlu olduğu kabul edilmektedir. Failin buradaki kusuru doğacak zararlı sonucu kestirememiş olmasıdır. Taksiri kasıttan ayıran nokta birincisinin yalnız harekete İkincisinin ise hem harekete hem de sonuca ilişkin olmasıdır. Taksirle suç işleyen kişi yaptığı hareketi istemiş olmasına karşın doğan sonucu istememiştir. Kural olarak "cürümde kasdın bulunmaması cezayı kaldırır" (Türk cez. k. md. 45). Ancak, taksirle adam öldürmede olduğu gibi, yasada açıkça öngörülen kimi durumlarda, suç taksirle işlenmiş olsa bile faile ceza verilir.
Kaynak: Büyük Larousse

X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.