TARHUN a. (ar. tarhun; yun. drakontion; yılanyastığı’ndan).
1. Yavşan cinsinden, 60-120 cm yükseklikte, keskin kokulu, tüysüz yapraklı, çokyıllık otsu bitki. (Bil. a. Artemisia dracunculus; bileşikgiller familyası.)
2. Bu bitkiden yapılan bahar.
—ANSKİL. Tarhun, Sibirya kökenli aromatik bir bitkidir. Türklerle Yakındoğu'ya (Anadolu, İran) ve Anadolu'dan Haçlılarla Avrupa'ya yayılmıştır. Kısır bir bitki olduğundan çelikle ya da köklü sürgünlerle üretilir. Türkiye’de, Ankara, Erzurum, Gaziantep, Urfa yörelerinde yetiştirilir. Taze ya da kurutulmuş yapraklı dalları acı madde, tanen ve uçucu yağ (% 0,04-0,08) içerir. Halk hekimliğinde iştah açıcı, gaz ve idrar söktürücü olarak infusyon halinde kullanılır. Anadolu'nun bazı köylerinde toz edilerek ekmek üzerine serpilip yenir. Yemeklere tat ve koku vermek üzere katılır, ilkbaharda demet halinde sebze olarak satılır. Zararsız ve etkili bir iştah açıcıdır.
1. Yavşan cinsinden, 60-120 cm yükseklikte, keskin kokulu, tüysüz yapraklı, çokyıllık otsu bitki. (Bil. a. Artemisia dracunculus; bileşikgiller familyası.)
Sponsorlu Bağlantılar
—ANSKİL. Tarhun, Sibirya kökenli aromatik bir bitkidir. Türklerle Yakındoğu'ya (Anadolu, İran) ve Anadolu'dan Haçlılarla Avrupa'ya yayılmıştır. Kısır bir bitki olduğundan çelikle ya da köklü sürgünlerle üretilir. Türkiye’de, Ankara, Erzurum, Gaziantep, Urfa yörelerinde yetiştirilir. Taze ya da kurutulmuş yapraklı dalları acı madde, tanen ve uçucu yağ (% 0,04-0,08) içerir. Halk hekimliğinde iştah açıcı, gaz ve idrar söktürücü olarak infusyon halinde kullanılır. Anadolu'nun bazı köylerinde toz edilerek ekmek üzerine serpilip yenir. Yemeklere tat ve koku vermek üzere katılır, ilkbaharda demet halinde sebze olarak satılır. Zararsız ve etkili bir iştah açıcıdır.
Kaynak: Büyük Larousse
X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.