Arama

Taşeronluk Nedir?

Güncelleme: 22 Temmuz 2015 Gösterim: 662 Cevap: 0
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
22 Temmuz 2015       Mesaj #1
Safi - avatarı
SMD MiSiM
TAŞERONLUK a. ikt. Bir taşeronun, bir işletme sahibinin üstlendiği işlerin tümünü ya da bir bölümünü üstlenerek, onun sorumluluğu ve denetimi altında olmak üzere yerine getirmesi.

Sponsorlu Bağlantılar
—AnSİKL. İkt. Taşeronluk, değişik biçimlerde uygulanabilir Bunlardan en yaygın olanı bir işletmenin kendi atölyeleri tam kullanım durumunda olduğu ve bu yüzden aldığı siparişlerin tümünü yerine getirmesine olanak bulunmadığı zaman, bir taşerona başvurmasıdır Fazla kapasite yaratarak işlerin tamamlanmasını sağlayan bu yöntem, geçici bir sipariş furyası halinde işletmeyi kendi işgücünü artırmak ve dolayısıyla siparişler karşılandıktan sonra bazı kişileri işten çıkarmak zorunda kalmaktan kurtarır Buna karşılık, taşeronun durumu oldukça naziktir; varlık nedeni yalnızca işin fazla olduğu dönemlerde bir amortisör görevi yapmak olduğundan, taşeron eğer tek bir sipariş- çiye bağlıysa, bu durum onun için çok önemli bir sakınca oluşturur, çünkü üretimde ortaya çıkabilecek her türlü duraklama onu şiddetle etkiler.
Bir başka taşeronluk biçimi ise sipariş veren firmanın, genellikle kendi teknik olanaklarıyla gerçekleştiremeyeceği ya da gerçekleştirmek istemediği işlemler için bir taşerona başvurmasıdır. Bir inşaat müteahhidinin yapıtı inşaatlarda elektrik donanımı ya da sıhhi donanımı bu işin uzmanı bir kişi ya da firmaya yaptırması gibi.
Bir de firmalar ya da sanayi kuruluşlarına belirli bir malı sağlamak işini üstlenen taşeronlar vardır. Bu tür taşeronlar, müşterinin istediği norm ve boyutlarda olmak üzere ya kendisinin ürettiği ya da piyasadan sağladığı bir malı teslim etmekle yükümlüdür.
Kural olarak, taşeronluk ilişkileri piyasa yasalarına bağlıdır Ancak, taşeronluk piyasası gerçekte pek düzenli bir piyasa değildir; burada doğal olarak hüküm süren kargaşa taşeronluk yapan kişilerin çevredeki sipariş verecek kişileri tanımakta güçlük çekmelerinden kaynaklanır. Gelişmiş ülkelerde taşeronlar kendi borsalarında ya da meslek kuruluşlarında örgütlenmişlerdir Bu örgütleri aracılığıyla, o bölgedeki ış vermek isteyen müşterileri tanıyabilmekte ve donatım durumlarına göre iş alabilmektedirler Türkiye'de ise taşeronluk henüz yasal olarak düzenlenmemiş ve taşeronlar meslek örgütlerini kurmamışlardır. Yalnız iş k.’nun birinci maddesinde taşeronun tanımı verilmekte ve taşeronların işverenle aynı yükümlülüğü taşıdığı belirtilmektedir.

Kaynak: Büyük Larousse

X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.