Arama

Taşınır Nedir?

Güncelleme: 22 Temmuz 2015 Gösterim: 899 Cevap: 0
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
22 Temmuz 2015       Mesaj #1
Safi - avatarı
SMD MiSiM
TAŞINIR sıf. Taşınabilen, portatif.

Sponsorlu Bağlantılar
—Aktar. Taşınır konveyör, tekerlekler üzerine monte edilmiş bir şasiden oluşan ve bir elektrik motoru ya da ısıl motorla çalışan sonsuz bir kayış ya da bantla donatılmış hareketli aktarma aygıtı. (Latalarla ya da tutma düzenekleriyle donatılmış kayış ya da bantlar, dökme yüklerin yanı sıra, kasa, çuval ve kolileri de aktarmaya olanak verir.)

—Müz. Taşınır org, bir kayışla bedene asılıp sol kalçayla desteklenerek taşınan, sol elle çalgının arkasındaki körük, sağ elle de klavyesi çalınan küçük org. (XII. yy.'dan XVII. yy.'a kadar dindışı müzikte olduğu gibi dinsel müzikte de kullanılan bu çalgının tasvirine minyatürlerde, gravürlerde, resimlerde, vitraylarda vb. rastlanır.)

♦ sıf. ve a.
1. Huk. Bir yerden başka bir yere götürülebilen eşya. (Eşanl. MENKUL.) [Bk. ansikl. böl.]
2. Taşınır yapı, temelli kalmak amacı olmaksızın, başkasının toprağı üzerine kurulan kulübe ve baraka gibi hafif yapı. (Taşınır yapılar yapanın malı olur ve tapu kütüğüne yazılmaz.)

—ANSİKL. Huk. Taşınır mülkiyetinin konusu, bir yerden başka bir yere götürülebilen nesneler ile taşınmaz mülkiyeti kapsamına girmeyen ve sahip olunabilir nitelikte olan doğal güçlerdir (Türk med. k. md. 686). Doğal güçlerin taşınır mülkiyet konusu olması, onların egemenlik altına alınarak yararlanılır bir hale gelmelerine bağlıdır (örneğin elektrik enerjisi). Taşınırlarda mülkiyetin geçmesi için teslim gereklidir. ( MÜLKİYET.)

Kaynak: Büyük Larousse

X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.

Benzer Konular

6 Ocak 2014 / Misafir Soru-Cevap
2 Mayıs 2016 / Misafir Tıp Bilimleri