Arama

Taşra Nedir?

Güncelleme: 22 Temmuz 2015 Gösterim: 692 Cevap: 0
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
22 Temmuz 2015       Mesaj #1
Safi - avatarı
SMD MiSiM
TAŞRA a
1. Ülkenin başkenti ve en önemli kentlerinin dışında kalan yerlerin tümü.
Sponsorlu Bağlantılar
2. Taşra kentlerinin tümü; başkent ve en önemli kentlerin yaşamının karşıtı olarak taşrada oturma, taşrada yaşama: Taşra yaşamı. İstanbul'a atanmadan önce on yıl taşrada hizmet veren bir öğretmen.
3. Başkent ve çok büyük kentlerdeki hareketlilikten, karışıklıktan, düşünsel etkinlikten ve canlılıktan çok farklı olan, sakin, biraz çağdışı ve eskimiş bir yaşam biçimi açısından ele alınan bu kentler, bu bölgeler: Taşradan geldiği her halinden belli oluyor. Nüfusunun çok olduğuna bakmayın, bu kent, her yönüyle tam bir taşra!
4. Esk. Dışarı.
5. Esk. Dış kısım.

—Ask. tar. Taşra kulluğu, OsmanlIlar döneminde İstanbul dışındaki bölgelerin güvenliğini sağlamakla görevli kuruluş. (KULLUK.)

—İkt. tar. Taşra hâzinesi, Osmanlı devletinde, Dış hâzineye verilen ad. (Osmanlılar'da, biri iç hazine ya da Enderun hazi- Combianchien'deki nesi, öteki Dış hazine ya da Birun hazi- (Fransa) nesi olmak üzere iki hazine vardı. XVI. taşocağı yy.'ın ortalarında bir de Yedikule hâzinesi bulunuyordu.)

—Kur. tar. Taşra dirliği, Osmanlılar'da İstanbul dışında sipahilik vb. görevler için verilen dirlik.

—Tasav. Taşra meydancısı, mevlevi tekkelerindeki iki meydancıdan birine verilen ad. (Bunlar, şeyh ile müritler arasındaki bağlantıyı sağlar, şeyhin gezi ve ziyaretlerinde ona yoldaşlık eder, ayrıca dergâhın dış ve iç bazı hizmetlerine bakarlardı.)
Kaynak: Büyük Larousse

X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.

Benzer Konular

7 Nisan 2010 / asla_asla_deme Taslak Konular