Arama

Tatar Nedir?

Güncelleme: 23 Temmuz 2015 Gösterim: 1.148 Cevap: 0
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
23 Temmuz 2015       Mesaj #1
Safi - avatarı
SMD MiSiM
TATAR a. Kur. tar
1. OsmanlI devletinde atlı ya da arabalı posta görevlisi. (Bk. ansiki, böl.)
Sponsorlu Bağlantılar
2. Tatar ağası, posta görevi yapan tatarların amiri. (Ocakta posta işlerinden doğrudan sorumlu olan ağadan sonra “tatar odabaşısı” gelirdi). || Tatar arabası, posta görevi yapan tatarların sürdükleri iki, dört ya da altı atlı taşıt aracı.

—Esk. giy. Tatar dolamanı, posta tatarlarının giydiği kısa etekli bir tür dolaman || Tatar kalpağı - KALPAK.

—ANSİKL. Tatar denen posta görevlileri, önceleri yalnız tatar soyundan olduklarından kendilerine bu ad verildi. Sonradan değişik ırklardan, genellikle iyi binici, çevik, uzun ve yorucu yolculuklara dayanıklı, gözü pek kişiler de bu göreve alınmasına karşın, "postacı” yerine kullanılan "tatar" terimi değişmedi. Zamanla tatarlar, başkent olan İstanbul'da bir tatar ağasının yönetiminde bir asker kuruluşu gibi ocak olarak örgütlendiler. Yolculuklarında konup göçmelerini, hayvan değiştirmelerini sağlamak üzere yurdun belirli yerlerinde onlar için menzilhaneler kuruldu. Ayrıca, vezirlerin, önde gelen devlet adamlarının hizmetinde de özel konak tatarları vardı. Ancak, bunlardan yalnız resmi ocaklı tatarlar, kendilerine özgü siyah kuzu postundan tepesi sarı, uzunca kalpak ve özel bir elbise giyebilirlerdi. Tanzimat' tan sonra Posta ve telgraf nezareti’nin kurulması üzerine (1840) Tatar ocağı kaldırıldı.


TATAR
a.
1. Bir türk kavmi. (Bu anlamda büyük harfle yazılır.) [TATARLAR ]
2. Bu kavimden olan kimse.
3. [Tamlayan olarak] Tatarlarla ilgili: Tatar dili.

—Esk. sil. Tatar oku, arbalef’e Türkler' ce verilen ad. (Bu yayla atılan çok sert ve büyük oklar da bu adla anılırdı.)

—Mutf. Tatar böreği - BÖREK. || Tatar çorbası, ortasına kıymalı iç konup kapatıldıktan sonra küçük küçük kesilen hamurları et suyuyla pişirerek yapılan yoğurtlu çorba. (Üzerine yağ, kekik ve nane konur.) || Tatar salçası, mayoneze hardal, sirke, kıyılmış yeşil soğan, maydanoz ve küçük doğranmış lop yumurta ekleyerek yapılan sos. (Daha çok balık yemeklerinde kullanılır.)

Kaynak: Büyük Larousse

X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.

Benzer Konular

10 Temmuz 2008 / The Unique Taslak Konular
3 Mayıs 2017 / Jumong Spor tr
8 Ekim 2008 / Misafir Taslak Konular
31 Ocak 2011 / _Yağmur_ Taslak Konular
16 Ocak 2009 / TEKSİLAHJ0RDAN Taslak Konular