TIKAÇ a. Bir şeyin ağzını ya da deliğini tıkamakta kullanılan nesne.
Sponsorlu Bağlantılar
—Hematol. Hemostatik tıkaç ya da trom- bosit tıkacı, ilkel kan durması sırasında oluşan trombosit topluluğu. Çok önemli olmayan bir damar yarığını kapatır.
—Hidr. pnöm. Bir boru şebekesindeki borulari tıkamaya yarayan, çeşitli biçimlerde parça.
—Hidr. pnöm. Bir boru şebekesindeki borulari tıkamaya yarayan, çeşitli biçimlerde parça.
—inş. Bir lavabonun, bir küvetin deliğini tıkamaya yarayan tapa.
—Karş. anat. Beyincik tıkacı, kemiklıbalık- ların beyinciğinde, görsel kubbenin derinliğine gömülen ve yan çizgiden getirici sinirler alan bölüm. || Sarmal tıkaç, balıkların bağırsak mukozasında, sarmal biçimde yer alan ve kilüsün ilerlemesini yavaşlatan uzunlamasına kıvrım. (Sarmal tıkaç köpekbalıklarında çok gelişmiştir, kıkırdak- lıbalıklarda [mersinbalığı], çok gelişmemiştir ve ilkel olanlar dışında, kemiklibalıklarda yoktur.)
—Kuyuc. Çapı, kuyunun çapından daha küçük olan ve kuyunun içinde, birbirinden ayrılmak istenen iki kuşak arasında sızdırmazlığı sağlayan kauçuktan silindir biçiminde conta. || Açılmakta olan bir kuyunun içine püskürtülen çimento sütü ya da bir kuyuyu tıkamak, kimi takımlara destek noktası oluşturmak ya da çimentolama sırasında kuyu açma çamurunu çimentodan ayırmak için kullanılan sert parça.
—Petr. san. Güvenlik tıkacı, BOP'un eşanlamlısı.
—Sil. Bir fişeğin imla hakkını yerinde tutan eylemsiz parça. || Isıtılan bir gülleyi doldurmadan önce, alev almasını önlemek için barut hartucunu kapatmada kullanılan kil ya da ottan tapa.
—Şarapç. Tıkaç delicisi, bir fıçının tıkacını burgu gibi delmeye yarayan saplı ve oluklu aygıt. (Bunun çeşitli biçimde olanları vardır.)
—Tip. Drenleri ya da sondaları tıkamaya yarayan ve tahtadan, camdan ya da kauçuktan yapılan koni biçiminde kapak. || Kulak tıkacı, gürültüyü hafifletmek için kulaklara konan nesne. (Yapay pamuktan, plastik köpükten atılabilir türleri ve yeniden kullanılabilen plastik ve kauçuk çeşitleri vardır,)
—Zool. Vitellus tıkacı, amfibyumlarda embriyonun blastoporunu tıkayan, vitellus bakımından zengin hücrelerin tümü.
Kaynak: Büyük Larousse
X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.