Arama

Tıpkıbasım Nedir?

Güncelleme: 15 Ağustos 2015 Gösterim: 646 Cevap: 0
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
15 Ağustos 2015       Mesaj #1
Safi - avatarı
SMD MiSiM
TIPKIBASIM a. Kopya, yeniden basım, bir tablonun, bir resmin, bir yazının tam taklidi. (Eşanl. FAKSİMİLE.) [Bk. ansikl. böl.)

Sponsorlu Bağlantılar
—Dilbil. Eski metinleri açıklamasız, yorumsuz olarak veren kitap.

—Kitapçılık. Elyazması bir kitabın basım tekniklerinden yararlanılarak çoğaltılması; bu yoldan elde edilen basım. (Bk. ansikl. böl.)

—ANSİKL. Bazı tıpkıbasımlar günümüze ulaşmamış yapıtların tek kanıtıdır. Bazıları ise Codex Sarravianus Colbertlnus (Yeni Ahit'in yunancası) gibi asıdan dağılmış, özgünleri Leiden, Leningrad ve Bibliothöque nationale'de (Paris) bulunan metinleri bir araya getirir. XI. yy.’dan başlayarak Jean Mabillon ilk gerçek tıpkıbasımları taramagravür tekniğiyle yaptırdı. Günümüzde tekniğin ilerlemesi (ofset) bu yöntemin yeniden ilgi görmesini sağlamış ve bazı yayınevleri bu alanda uzmanlaşmıştır.

—Kitapçılık. Türk dili ve edebiyatının eski ve önemli pek çok ürününün tıpkıbasımları yapıldı. Bu yayınlar bazen eleştirili metin yayımı ve dilbilgisi ya da edebiyat tarihi incelemelerine gereç oluşturur. Bazen tıpkıbasım bu yolda yapılmış bilimsel incelemeyle aynı cilt içinde yer alır. Türk dil kurumu, Türk tarih kurumu, üniversiteler ya da yabancı türkologların yayımladığı önemli tıpkıbasımlardan bazıları şunlardır: Kutadgu bilig (3 yazması, 3 c, 1942 -1943), Atabet ül-hakayık (R. R. Arat, 1951), Nehc ül-leradis (J. Eckmann, 1956), Behçet ül-hadaik fi mevizet il-halaik (i. H. Erlaylan, 1960), Mantık ut-tayr çevirisi (1957), Kadı Burhanettin divanı (1944), Şeyhi divanı (1942), Kitabı Dede Korkut (M. Ergin, 1958), Meşaır uş-şuara (M.-Owens, 1971), Kitabı bahriye (1935).

Kaynak: Büyük Larousse

X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.

Benzer Konular

7 Aralık 2012 / _Yağmur_ Sanat