Arama

Tıraşlama Nedir?

Güncelleme: 15 Ağustos 2015 Gösterim: 692 Cevap: 0
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
15 Ağustos 2015       Mesaj #1
Safi - avatarı
SMD MiSiM
TIRAŞLAMA a. Deric. Derinin etli yüzünden ince yongalar alınarak deri kalınlığının eşitlenmesi ve küçültülmesi işlemi. Eskiden bu işlem elde ve tıraş bıçağıyla gerçekleştirilirdi; günümüzde tıraş makineleriyle yapılmaktadır.

Sponsorlu Bağlantılar
—Camc. Hızla döndürülen bileğitaşı ile cam kütlesinin yüzeyinde çeşitli motifler oluşturma. (Bu yöntem, daha çok, kristal gibi tıraşa uygun camlarda uygulanır.)

—Deric. Derinin tüylerini kireçleme yoluyla dökmek yerine keskin bir bıçakla alma işlemi.

—inş. Cephe onarımı sırasında bir duvarın kalınlığını azaltma ya da üzerindeki taşkın bölümleri, çapakları temizleme.

—Kürkç. Bir kürkün tüylerini belli bir uzunlukta kesme işlemi.

—Mak. san. Makine parçalarına, özellikle dişlilere uygulanan ve çok büyük bir alıştırma duyarlığı gerektiren bitirme işlemi. (Bk. ansikl. böl.)

—Ormanc. Tıraşlama kesimi, bir ağaç topluluğunu toptan kesimiyle belirgin işletme biçimi. (Aşamalı kesimlerle ormanı gençleştirme yönteminin tersi olan ve ancak sahil çamı gibi ışık ağacı türlerinde uygulanabilen bir yöntemdir).

—Tekst. Kumaşların görünümlerini bozabilecek hav ve eşitsizlikleri temizlemeyi amaçlayan işlem. || Tıraşlama atölyesi, keçe üretiminde kullanılan tüylerin kesildiği atölye.

—tıraşlama işleminin yapıldığı yer.

—ANSİKL. Mak., san. Tıraşlama, ısıl işlemden önce uygulanan bir bitirme yöntemidir. Diş açma sırasında, dişleri üzerine, profile koşut ve bütün uzunluğu boyunca küçük çıkıntılar yapılmış dik ya da helisel diş düzenli silindirsel bir çarkla hafif bir bitirme payı almaya dayanır. Çok büyük bir hızla dönen takım, tıraşlanacak çarkı, hiçbir kinematik bağlantı olmadan tahrik eder. Küçük çıkıntılar, bitirilecek çarktan, çok ince talaşlar halinde metal kaldırır. Bu yöntem son derece hızlı ve duyarlıdır.

Kaynak: Büyük Larousse

X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.