Arama

Topaklanma Nedir?

Güncelleme: 19 Ağustos 2015 Gösterim: 806 Cevap: 0
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
19 Ağustos 2015       Mesaj #1
Safi - avatarı
SMD MiSiM
TOPAKLANMA a. Topaklanmak eylemi.

Sponsorlu Bağlantılar
—Bes. san. Toz halinde depolanmış bir ürünün depodan akarak düzenli çıkışını önleyen topak oluşumu.

—Boyac. Kısmen ya da tamamen donması sonucu bir ürünün (boya, vernik) kullanılmaz duruma glemesi.

—Hematol. Trombosit topaklanması, trombositlerin birbirlerini etkileyerek yığın oluşturmaları olgusu. (Bk. ansıkl. böl.)

—Sil. Barut topaklanması, barut tanelerinin topaklaşması. (Barutun kimyasal tepkimeye girmesi sonucu, kovanın metal bölümü üzerinde topaklanmaların oluşmasını engellemek için fişek kovanlarının içi cilalanır.)

—Tekst. Yün ya da sentetik kimi dokuma ve örmelerin yüzeyinde, giyerken meydana gelen sürtünme sonucu küçük elyaf topaklarının oluşması.

—Ansİkl Hematol. Trombosit topaklanması, in vivo, damar yırtıkları üzerinde trombosit çivisi ya da beyaz tıkaç oluşmasını sağlayarak yırtıkların kapanmasına yarar. Bu olgu iki evrede gerçekleşir: birinci evrede, bir indükleyicinin, özellikle kollagenin etkisiyle geçirgen bir tıkaç oluşur (trombositler yeniden dolaşıma dönebileceği için bu evreye geri dönüşlü evre adı verilir); ikinci evrede, trombositlerin içerdiği ADP açığa çıkar ve tıkaç kapanır (geri dönüşsüz evre). Trombosit topaklanması, in vitro, çeşitli topaklaştırıcılar katıldıktan sonra agregometri ile incelenir.

Kaynak: Büyük Larousse

X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.