Arama

Topaklaşma Nedir?

Güncelleme: 19 Ağustos 2015 Gösterim: 564 Cevap: 0
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
19 Ağustos 2015       Mesaj #1
Safi - avatarı
SMD MiSiM
TOPAKLAŞMA a Fizs. kim. Bileşen parçacıklarının bir araya toplanması sonucu kolloidal asıltıların uğradığı dönüşüm. (Eşanl. yumaklaşma.) [Bk. ansiki. böl ]

Sponsorlu Bağlantılar
—Karb. kim. Topaklaşma gücü, BAĞLANMA GÜCÜ’nün eşanlamlısı.

—Tıp. Topaklaşma tepkimeleri, bazı plazma globülinlerinin, uygun ayıraçlarla topaklaşmasını sağlamaya yarayan ve çeşitli hastalıkların tanımlanmasında kullanılan tepkimeler. (Bk. ansiki. böl.)

—ANSİKL. Fizs. kim. Topaklaşma, pıhtılaşmadan önceki evreyi oluşturur ve kolloidal asıltıdaki parçacıkların kendi aralarında herhangi bir kaynaşma olmaksızın meydana getirdiği bir kümelenme, bir yığışmadan ibarettir. Bu parçacıklar yine ayrı ayrı bulunurlar, ancak birbirlerine göre yer değiştiremezler. Topaklaşma yenellıkle çıplak gözle izlenebilir: sistemin bulaniK bir görünümü vardır. Topaklaşma, ayrıca tersinir bir olaydır, çünkü uygun kimyasal bir işlemle parçacıklar birbirinden uzaklaştırılarak saydam sıvı yeniden elde edilebilir.

—Tıp. Topaklaşma tepkimeleri. Kullanılan ayıraçlara göre değişir. Özellikle karaciğer hastalıklarında (karaciğer iltihapları, sirozlar), tüberkülozda ve çok sayıda iltihap kökenli hastalıklarda kullanılır. Frenginin serolojik teşhisi, frengili kişinin kanındaki antikorların (reajin) bir ayıraçla (antijen) çökertilmesi tepkimeleridir. Az çok deneysel yollarla hazırlanmış olan antijene ve kullanılan yönteme göre değişiklik gösterir. Hastalığın gidişini izlemeye yarayacak kadar nitel ya da nicel olabilir. Frenginin teşhisinde kullanılan başlıca topaklaşma tep kimeleri şunlardır: Kahn, Kline, Meinicke, Vernes, Rein-Bossak, V.D.R.L., V.D.R.L. karbon tepkimeleri. Bu.tepkimeler bağışıklık ve hemoliz tepkimelerine göre daha az özgüldürler.

Kaynak: Büyük Larousse

X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.