Arama

Topaklaştırma Nedir?

Güncelleme: 19 Ağustos 2015 Gösterim: 679 Cevap: 0
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
19 Ağustos 2015       Mesaj #1
Safi - avatarı
SMD MiSiM
TOPAKLAŞTIRMA a. Cev. hazl. Cevherleri konsantrasyon aygıtlarında işlemeyi kolaylaştırmak için uygulanan hazırlama yöntemi.

Sponsorlu Bağlantılar
—ANSİKL Cevherleri hazırlama sırasında uygulanan çeşitli yöntemler (kırma, öğütme, eleme, ayıklama, yüzdürme) içinde topaklaştırma, genellikle metalürjik konsantrasyon aygıtlarında gerçekleştirilen işlemlerden önceki son evreyi oluşturur. Bu işlemin birçok yararı vardır: ince ürünleri (cevher tozları, yani, gazlı konsantrasyon aygıtlarında oluşan tozlar) gerikazanma, yüklere iyi bir homojenlik verme, zararlı elementlere (su, sülfür, karbondioksit) uygulanan bir ilk elemeyle cevheri zenginleştirme. Topaklaştırma işlemi sırasında, topaklaştırılacak ürünlerin cinsine ve daha sonra uygulanacak metalürjik işlemin (yüksekfırında işlenen demir cevherleri, bakır ve nikel cevherleri) niteliğine göre birçok yöntemden yararlanılır.

Izgara üzerinde topaklaştırma. Bu yöntemde cevher, yanıcı madde (toz katılmış ürün) ve gerektiğinde, bağlayıcı işlevi gören eriyici madde karışımı halinde ızgara üzerine yerleştirilir ve yakılır. Bunların tümü, birkaç santimetre kalınlığında bir katman halinde, ızgaralar tarafından emilen kuvvetli hava akımının dolaşım etkisiyle çok yüksek bir sıcaklıkta (demir cevherleri için 1 000 °C) kavrulur. Bu işlem sırasında, aynı anda birçok değişik tepkime (kuruma, yanma, yükseltgenme, sinterle- me) meydana gelir Topaklaştırma işleminde başlıca iki tip aygıt kullanılır: sürekli bir zincirden oluşan Dvvight-Lloyd ızgarası ve kesikli işlemede kullanılan, iner kalkar plakakutulu, Greenavvalt aygıtı.

Döner fırında topaklaştırma. Dışarıdan gazla ısıtılan, 90 cm uzunluğundaki döner Smidth fırınında ürünler yakıt katkısı olmadan, sürekli topaklaştırma işleminden geçirilir.

Briketleme. Bu yöntemde, gerek basınçla, gerek döner tamburlarda üretilen briketler ya da topaklar, 80 m uzunluğundaki tünel fırınlarda pişirilerek, istenilen kohezyon kıvamına getirilir; dıştan ısıtma yanıcı gazların ters akımıyla sağlanır ( PELETLEME.)

Seçici topaklaştırma. Yüzdürme yöntemine benzeyen bu yöntem, kimi minerallerin nispeten iri parçacıklarını Konsantre etmede kullanılır. Bu parçacıklar, elverişli bir tepkenin seçici etkisiyle, yüzebilmek için çok yoğun olan, ancak içerdikleri ganglardan gravimetri yoluyla ayrılabilen oldukça hafif susevmez agregalar oluşturur.


Kaynak: Büyük Larousse

X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.