Arama

Trampa Nedir?

Güncelleme: 23 Ağustos 2015 Gösterim: 647 Cevap: 0
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
23 Ağustos 2015       Mesaj #1
Safi - avatarı
SMD MiSiM
TRAMPA a. (ital. trambadan). Bir nesnenin bir başka nesneyle değiştokuş edilmesi; takas.

Sponsorlu Bağlantılar
—Huk. Bir hak ya da malın başka bir hak ya da malla değiştirilmesi. (Bk. ansikl. böl.)

—İkt. Trampa ekonomisi, malların parayla değil de başka mallarla değiş tokuş edildiği ekonomi sistemi. (Bk. ansikl. böl.)

—ANSİKL. Huk. Trampa, satışa benzeyen, onun gibi iki tarafa borç yükleyen bir sözleşmedir. Satıştan farkı para kullanılmaması, onun yerine edim olarak mal ya da hak verilmesidir. Satışla ilgili hukuk kuralları trampada da uygulanır; trampa edenlerden her biri vermeyi yüklendiği şey bakımından satıcı, kendisine verilmesi gereken şey bakımındansa alıcı durumundadır (Borçlar k. md. 232).

—ikt. Trampa ekonomisi, ilkel toplumlarda bir kuraldı. Çağdaş uluslararası ticarette, sıkı bir kambiyo denetimi uygulayan , ve/ya da dışalıma kontenjanlar koyan bazı ülkelerle ilişkilerde takas anlaşmaları biçimi altında yeniden ortaya çıktı. Bu son durumda, değişimler döviz ödenmeksizin (ya da kısmen ödenerek) gerçekleştirilir; değiştirilen miktarlar ölçü birimleri üzerinden belirlenir ve kaliteler de bazı kesin normlara göre değerlendirilir Değişim koşulları, tarafların zihinlerinde oluşturdukları “gölge fiyat”a göre saptanır.

Kaynak: Büyük Larousse

X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.