Arama

Transfer Nedir?

Güncelleme: 23 Ağustos 2015 Gösterim: 1.251 Cevap: 0
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
23 Ağustos 2015       Mesaj #1
Safi - avatarı
SMD MiSiM
TRANSFER a. (fr. transferi).
1. Bir kimseyi, bir şeyi bir yerden başka bir yere taşıma, götürme, geçirme.
Sponsorlu Bağlantılar
2. Bir hakkı, yetkeyi vb. gerekli formaliteleri yerine getirerek bir başkasına aktarma.
3. Bir işten başka bir işe (genellikle bir ücret artışıyla) geçme.

—Bank. Transfer işlemi, bir banka aracılığıyla yurtdışındaki bir kimseye fiilen ödeme yapılmasına olanak veren havale işlemi. (Yurtdışındaki bir alacaklısına para göndermek isteyen kişiler ödeyecekleri parayı kendi ülkelerindeki Merkez bankasına ya da başka bir bankaya ulusal para olarak yatırırlar. Banka, parayı alacak olan kişinin bulunduğu ülkedeki muhabirine bir ödeme emri göndererek bu paranın o bankadaki döviz hesabından alacaklıya ödenmesini sağlar.)

—ikt. Transfer edilebilme gücü, bir paranın ödemelerin çokyanlı olarak takas edilmesiyle ilgili bazı uluslararası yöntemlerle başka bazı paralara dönüştürülebilir olma niteliği.

—Kamu mal. Transfer harcamaları, devletin iktisadi ya da sosyal bir amaçla müdahalesinden (sübvansiyonlar, yardım ve dayanışma kredileri, sosyal düzenlemelerin finansmanına katılımlar vb. aracılığıyla) doğan harcamalar. Bu harcamalara karşılıksız ödemeler de denir. (Bk. ansikl. böl.)

—Mil. muhs. Milli gelirin dağılımı sırasında, bir iktisadi karar biriminin başka bir iktisadi karar birimi yararına doğrudan karşılığı bulunmayan dağıtım işlemleri yapması. || Transfer gelirleri, bu dağıtım işlemlerinden kaynaklanan gelirler.

—Muhs. Bir parayı ya da sermayeyi bir aktarma yazısıyla bir hesaptan başka bir hesaba geçirme.

—Psikan. AKTARlM'ın eşanlamlısı.

—Spor. Profesyonel bir oyuncunun kulüp değiştirmesi. (Bu durumda eğer oyuncunun bıraktığı kulüple sözleşmesi bitmemişse bu kulübe, sözleşmesi bitmişse transferi yapılan oyuncuya değişen miktarlarda bir para ödenir.)

—Teknol. Transfer zinciri, AKTARMA" Zinziri'nin eşanlamlısı.

—ANSİKL. Kamu mal. Kaynak kullanmayan, gelir aktaran transfer harcamaları iki grupta toplanabilir, ilki, özel ve tüzel kişilere yapılan gelir transferleridir: dul ve yetim aylıkları, işsizlik sigortası ödemeleri vb. İkincisi ise bazı mal ve hizmetlerin üretimini ya da tüketimini özendirmek için üretici ya da tüketiciye verilen sübvansiyonlardır: öğrencilere verilen karşılıksız burslar, dışsatımcıya verilen teşvikler, tarımsal ürünlere uygulanan destek alımları vb. Bu değişik yöntemlerle devletin yaptığı transfer harcamaları gerek sosyal amaçlı transferlerde olduğu gibi gelir dağılımını değiştirerek, gerek ekonomik nitelikteki transfer harcamalarında olduğu gibi maliyetleri etkileyerek ekonomide kaynak dağılımını değiştirirler. Bu olgu devletin kaynak dağılımına müdahalesinin bir örneğini oluşturur.

Kaynak: Büyük Larousse

X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.

Benzer Konular

19 Şubat 2012 / Misafir Soru-Cevap
11 Eylül 2008 / virtuecat Bilgisayar