TURUNÇ a.
1. Turunçgillerin citrus cinsinden ağaç (Citrus aurantium).
2. Bu ağacın meyvesi. (Bk. ansikl. böl.)
—Eczc. Turunç yaprağı esansı, olgunlaşmış turunç meyvelerinin ya da turunç yapraklarının damıtılmasından elde edilen esans. (Portakal çiçeği esansına benzediği için, eczacılıkta buna karıştırmak için ve parfümcülükte kullanılır.)
—ANSİKL. Turunç ağacı, yakın zamana kadar, meyveleri yenen bütün turunçgiller için aşıanacı olarak kullanılan başlıca ağaçtı. Bütün Akdeniz ülkelerinde, bu arada Türkiye'de yetiştirilir. Kışın yaprağını dökmeyen bir ağaçtır. Acı portakal da denen meyvesinin kabuğu turuncu-kırmızı renkli, eti ekşi ve acıdır. Turuncun taze çiçeklerinden damıtma yoluyla turunç çiçeği suyu elde edilir.
Turunç kabuğundan çıkarılan yağ, yaprakların ve genç filizlerin damıtılmasından elde edilen esans ve çiçek özü parfümcülükte kullanılır. Bazı likörlerin yapımında kabuklarından yararlanılır. Meyvenin kendisinden reçel ve marmelat yapılır.
Turuncun kurutulmuş kabuğundan, çiçeklerinden ve yapraklarından yapılan in- fusyon halk hekimliğinde iştah açıcı, yatıştırıcı, sindirimi kolaylaştırıcı vb. olarak kullanılır.
1. Turunçgillerin citrus cinsinden ağaç (Citrus aurantium).
Sponsorlu Bağlantılar
—Eczc. Turunç yaprağı esansı, olgunlaşmış turunç meyvelerinin ya da turunç yapraklarının damıtılmasından elde edilen esans. (Portakal çiçeği esansına benzediği için, eczacılıkta buna karıştırmak için ve parfümcülükte kullanılır.)
—ANSİKL. Turunç ağacı, yakın zamana kadar, meyveleri yenen bütün turunçgiller için aşıanacı olarak kullanılan başlıca ağaçtı. Bütün Akdeniz ülkelerinde, bu arada Türkiye'de yetiştirilir. Kışın yaprağını dökmeyen bir ağaçtır. Acı portakal da denen meyvesinin kabuğu turuncu-kırmızı renkli, eti ekşi ve acıdır. Turuncun taze çiçeklerinden damıtma yoluyla turunç çiçeği suyu elde edilir.
Turunç kabuğundan çıkarılan yağ, yaprakların ve genç filizlerin damıtılmasından elde edilen esans ve çiçek özü parfümcülükte kullanılır. Bazı likörlerin yapımında kabuklarından yararlanılır. Meyvenin kendisinden reçel ve marmelat yapılır.
Turuncun kurutulmuş kabuğundan, çiçeklerinden ve yapraklarından yapılan in- fusyon halk hekimliğinde iştah açıcı, yatıştırıcı, sindirimi kolaylaştırıcı vb. olarak kullanılır.
Kaynak: Büyük Larousse
X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.

Turunç Nedir?
