Arama

Tutkallama Nedir?

Güncelleme: 4 Eylül 2015 Gösterim: 615 Cevap: 0
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
4 Eylül 2015       Mesaj #1
Safi - avatarı
SMD MiSiM
TUTKALLAMA a. Tutkallamak eylemi

Sponsorlu Bağlantılar
—Aşındc. Aşındırıcı üretiminde, pudralamayı izleyen ve doğal ya da daha yaygın olarak sentetik bir yapıştırıcıyla, yapıştırma sırasında bağlayıcıyla destek üzerine tutturulmuş aşındırıcı tanelerini kolay sökülmeyecek biçimde tutturmaya dayanan aşama.

—Kâğ. san. Akıcı sıvıların, özellikle de mürekkebin, sürekli kâğıt yaprağının ya da kartonun öbür yüzüne geçmesini ve yüzeyine yayılmasını önlemek için, kâğıt hamuruna ya da kartonun yüzeyine kimi maddeler katmaya dayanan işlem. (Bk. ansikl. böl.)

—Marangl. Tutkallama makinesi, bir kaplama levhasının her iki yüzüne bir tutkal katmanını düzgün biçimde dağıtan makine. (Kontrplak fabrikalarında kullanılan modern tutkallama makinelerinde malzemenin her iki yüzüne aynı anda tutkal süren iki tutkallama merdanesi ile bu merdanelerin verdiği tutkalın miktarını ayarlayan iki doz belirleme merdanesi bulunur.)

—ANSİKL. Kâğ. san. Tutkallama elyaf üzerine hidrofob bir maddeyi tespit etmeye dayanır. Bu amaç için en çok kullanılan maddelerden biri sabun ya da emülsiyon halindeki kolofandır. Tutkallama işleminde sabitleştirici görevini alümin sülfat ya da
sodyum alüminat yapar. Özellikle yüzey tutkallama işlemlerinde, kolotanın ve tal yağının yerini gittikçe sentetik ürünler almaya başlamıştır.

Kaynak: Büyük Larousse


X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.