Arama

Sac Nedir?

Güncelleme: 16 Kasım 2015 Gösterim: 1.110 Cevap: 1
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
12 Eylül 2015       Mesaj #1
Safi - avatarı
SMD MiSiM
SAC a. Metalürj.
1. Soğuk haddeleme işlemiyle elde edilen mm kalınlığında ince metal levha.
Sponsorlu Bağlantılar
2. Genellikle parlak yüzeyli ya da kimi kez çizgi, düğme vb. biçiminde çıkıntıları olan soğuk ya da sıcakta haddelenmiş yassı, demir-çelik sanayisi ürünü. (Ek. ansikl. böl.)
3. Pide, gözleme, yufka ekmeği vb. pişirmekte kullanılan, yuvadak ve ortası bombeli, demirden yapılmış gereç. (Ocağın üzerine bombeli kısmı üste gelecek biçimde yerleştirilir. Alttaki ateşin etkisiyle kızan yüzeyinde kalın olmayan hamur işleri pişirilir. Tersine konarak ter çere gibi de kullanılır. Anadolu’ da bugün de çok kullanılan bir pişirme gerecidir.) || Sac ekmeği, sac üzerinde pişirilmiş yufka ekmeği, (ince açılan yufkalar sac üzerinde pişirilerek iyice kurutulur ve yapraklar halinde üst üste dizilir. Yeneceği zaman üzerine su serpilerek yumuşatılır.)

—Elektrotekn. Manyetik sac, statik transformatörlerin ve döner elektrik makinelerinin man/etik devrelerinde kullanılan sac. (Bk. ansikl. böl. Metalürj.)

—Mak. san. Sac kıvırma, levha halindeki metalleri, sacın bir bölümünü, öbür bölümüne göre belirli bir açı yapacak biçimde kıvırmaya dayanan, kalıplama işlemi. (Sac kıvırma ya çekiçle ya da sac kıvırma tezgâhlarında gerçekleştirilir) || Sac kıvırma tezgâhı, sacları kıvırmada kullanılan takım tezgâhı. (Sac kıvırma tezgâhları, bir baskı plakası, bir kıvırma laması ve bu lamayı döndürmeye olanak veren bir kumanda düzeneği taşıyan, dökme demirden yapılmış bir gövdeden oluşur. Sac, biçim değiştirme kuvvetinin etkisiyle yer değiştirmesini önlemek için baskı plakasının iki çenesi arasına sıkıştırılır, sonra lama, kıvırma ayrıtı çevresinde döndürülerek işlem tamamlanır.)

—Metalürj. Beyaz sac, sıcak haddeleme sırasında üzerinde meydana gelen oksit katmanı, asitli yüzey temizleme işlemiyle giderilen sac. (Buna "dekape" sac da denir.) || Giydirme sac, üzerine daha soy bir metalin basınçla "kaynaklanması” yoluyla hazırlanan sac. || Kara sac, sıcak haddeleme sırasında meydana gelen bir oksit katmanıyla kaplı sac. || Parlak sac, soğukta yeniden haddelenen ve karoseri yapımında kullanılan sac.

—Mutf. Sac kavurması, kuzu etini sacın çukur kısmında kavurarak yapılan yemek.

—Nalbantl. Sac makası, alaturka nal yapmak üzere sac levhaları kesmekte kullanılan, iki çelik parçanın eklemli bir biçimde perçinlenmiş bir çiviyle birleştirilmesinden oluşan saplı, üst ağza çekiçle vurularak kesim işleminin gerçekleştirildiği makas; taşınır küçük tipleri ve nalbant tezgâhına sabitleştirilerek kullanılan büyük tipleri vardır.

♦ sıf. Saçtan yapılmış şey için kullanılır: Sac soba.

—ANSİKL. Metalürj. Saclar belli ağırlıktaki blok ve plakalardan art arda uygulanan haddeleme işlemleri sonunda elde edilir; bu amaçla malzeme önce sıcak haddelemeyle kaba bir inceltme işleminden geçirilir; bunu, inceltilen levhanın her iki yanında bulunan kusurlu yüzeysel bölümlerin giderilmesi izler; daha sonra soğukta haddelenerek kenarları kesilir ve statik fırınlarda son haddelemeye olanak veren tavlama işleminden geçirilir. Saclar, ürünün düzeltilmesinden sonra istenilen uzunlukta kesilir.
Böylece elde edilen ürünler, kalınlıklarına göre üç gruba ayrılır:
1. ince saclar, kalınlıkları 2 mm’den daha azdır;
2. orta saclar, kalınlıkları 2 (dahil) ile 5 (hariç) mm arasında değişir;
3. kalın saclar, 5 ve 5 mm’nin üzerinde olan ürünlerdir. Kalınlıkları 1 mm’den daha az olan otomobil karoseri saclarının elde edilmesinde, ara tavlama işlemlerinin uygulandığı bir dizi haddeleme yapmak gerekir. Saclar, kolayca kullanılmalarını sağlamak üzere piyasaya genellikle tavlanmış olarak verilir. Son birkaç yıldan bu yana bu malzemeler, geniş şeritler halinde sürekli olarak haddelenmekte, ancak istenilen kalınlığa getirildikten sonra kesilmektedir.
Derin soğuk çekme parçalarının ya da karoseri elemanlarının elde edildiği kimi uygulamalarda sacların yüzeyine büyük özen gösterilmeli, merdaneleri perdahlanmış ve taşlanmış hadde makineleri kullanılmalıdır. Sacın mekanik özelliklerinde anizotropinin en önemli nedeni olan kristalografik doku, soğuk çekme problemlerinde temel bir rol oynar.
Manyetik saclar, normal olarak 1, 2 ile 2 T arasında değişen indüklemeler altında çalışmak üzere tasarlanır. Bu nedenle çok az kayıp verirler ve yüksek geçirgenlik gösterirler. Bu saclar, bileşimlerinde % 4,5’e kadar silisyum bulunan bir demirsilisyum alaşımından yapılır. Bu nedenle bunlara aynı zamanda silisyumlu saclar da denir. Demire silisyum katılması, sacın elde edilmesi ve kullanılması sırasında değişmemesi gereken özelliklerin kararlılaştırılmasını sağlar; böylece yaşlanma da önlenir
Yönlendirilmiş kristalli sac üretiminde kullanılan yeni geliştirilmiş bir teknik, özellikle transformatörlerde verimin yükselmesini sağlamaktadır. Bu yolla elde edilen saclar, tıpkı sıcakta haddelenen eski saclar gibi, demir silisyum alaşımından hazırlanır, ancak bunlara kristalografik özel bir doku kazandırmak ve manyetik özelliklerini geliştirmek üzere haddeleme ve ısıl işlemler uygulanır. Kristallerin özel yönlendirilmesi sonunda oluşan manyetik anizotropi (elementel kübik gözün ayrıtları, sacın enine ve dik haddeleme yönlerine yaklaşık olarak koşuttur), geçirgenliğin artması ve bu yöndteki histereziste kaybın azalmasıyla ortaya çıkar. Aynı manyetik akı, demir kesitinin daha küçük olmasını gerektirir; bunun sonucunda da daha küçük boyutlu manyetik bir devre oluşur; dolayısıyla sargı, kazan ve soğutucular hafifler. Sonuç olarak transformatör daha ucuza mal olur.
Kalaylı saclar, konserve kutularının yapımında, galvanizli saclar ise değişik şekillerde biçimlendirilerek geniş bir alanda kullanılır.

—Süslem. sant. Vernikli ve lake saçtan eşya yapımına Avrupa'da 1760'a doğru başlandı ve özellikle dekoratif lake panoların yerini tutan panolar, şömine süsleri, yazı takımları, tepsiler vb. gerçekleştirildi. Bu moda XIX. yy.'da da varlığını sürdürdü. Fransa'da Restauration döneminin, konulu, zarif manzaralı, meyve ve çiçeklerle süslü bazı tepsilerine bugün de değer verilmektedir. Mutfak aletlerinin yapımında kullanılan emaye sacın üretilmesi 1780 dolaylarına rastlar; kullanımı XIX. yy.'ın sonuna doğru yaygınlaşmıştır.

Kaynak: Büyük Larousse

X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.
Teknikyaz - avatarı
Teknikyaz
Ziyaretçi
16 Kasım 2015       Mesaj #2
Teknikyaz - avatarı
Ziyaretçi
İnsanoğlu yaradılışından bugüne kadar yaşamını sürdürmek için sürekli gelişme ihtiyacı hissetmiştir. En önemli ihtiyacı olan beslenmeyi avlanarak veya toplayarak gidermiştir. bu becerisini geliştirmek içinde birçok değişik araç üretmiştir. Önceleri ağaç ve taşlarla yapılan basit araçlar yerine daha sonra dayanıklılığı ve uzun ömrü nedeniyle keşfedilen metaller almıştır. Doğada kolay bulunabilen elementlerle başlayarak daha sonra teknolojinin gelişmesine paralel olarak üretim yöntemlerinin artması ile birçok metal keşfedilmiştir. Keşfedilen metaller daha çok silah ve zırh yapımında kullanım alanı bulmasıyla hızlı bir gelişme göstermiştir.

Sponsorlu Bağlantılar
Kullanım yerlerinin çeşitliliğine göre metaller yuvarlak kare altıgen, levha vb. şekilde üretilmektedir. Bunlardan en çok kullanılan ve otomotiv sanayisinde büyük öneme sahip form türünü de sac olarak belirtebiliriz.

Sac nedir?

Sac, basit olarak tanımlamak gerekirse ince ve düz parçalar haline getirilmiş metal diyebiliriz. Kalın levhaların silindirler arasından geçirilmesiyle, yani haddelemeyle elde edilir. Sıcak olarak yapılan ilk haddelemeden sonra, düzgün bir yüzey elde etmesi için, soğuk haddeleme yapılır. Değişik kalınlıklarda olan bu saclar, belirli standart ölçüler dahilinde veya şeritler halinde kesilir. Bu işlem iki tane merdane ile yapılır. Metal işlemede kullanılan temel formlardan biridir,.kesilebilir ve çeşitli şekillerde bükülebilir.birçok alanda kullanılmaktadır.Son derece ince kalınlıklarda üretilebilir. Düz parçalar halinde veya sarmal şerit(rulo veya bobin)olarak kullanılabilir. Sac dendiğinde genellikle çelik levha düşünülür ancak sac kavramı diğer metaller içinde kullanılmaktadır.

Sac metal ve levha ürünler;

Tüketici ve endüstriyel ürünler için metal sac ve levha parçalar örneğin:

· Otomobil ve kamyonlar

· Uçaklar

· Demiryolu vagon ve lokomotifleri

· Tarım ve inşaat ekipmanları

· Küçük ve büyük ev aletleri

· Bilgisayar ve ofis ekipmanları vb.


Sac metal parçaların üstün yönleri:

· Yüksek dayanım(çekme, basma, süneklilik, tokluk vb.)

· Isıya karşı yüksek direnç

· İyi yüzey kalitesi

· Nispeten düşük maliyet

· Büyük miktarda ekonomik seri üretim

Demir cevherinin ve/veya hurdanın yüksek sıcaklıkta fırınlarda işlenmesiyle farklı et kalınlıklarında sıcak sac (HR) üretilmektedir. HR yassı çelik ürünlerinin başlangıç formudur.



Çelik bazlı sac çeşitlerini ele alacak olursak,

Saclar alaşım ve üretim yöntemlerine göre galvanize(çinko kaplı),teneke(kalay kaplı),galvanize(çinko ve demir alaşımı kaplı), soğuk ve sıcak ürün olarak sınıflandırılabilir.

Günümüzde metal teknolojisi hızla gelişim göstermektedir. Kullanım yerlerine ve özelliğine göre yüksek dayanım, süneklilik, tokluk, sertlik gibi özellikler ihtiyaca göre insanoğluna farklı alaşımlar oluşturma ihtiyacı doğurmaktadır. Tüm bu çabalar, ihtiyacı gidermek için kusursuz metal ve alaşım bulma uğraşıdır.
Teknik Yazılar: Sac Nedir? Rulo Nedir?

Benzer Konular

6 Ekim 2014 / GÜLGECELER Moda
2 Temmuz 2019 / nünü Sağlıklı Yaşam
9 Temmuz 2016 / neslihanyare Sağlıklı Yaşam
20 Ağustos 2012 / mhmmdcngz Soru-Cevap
23 Mayıs 2011 / DERUNİ X-Sözlük