Arama

Sahtekârlık Nedir?

Güncelleme: 15 Eylül 2015 Gösterim: 732 Cevap: 0
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
15 Eylül 2015       Mesaj #1
Safi - avatarı
SMD MiSiM
SAHTEKÂRLIK a.
1. Bir şeyi, bilinçli olarak ve karşısındakini yanıltmak için bozma, değiştirme; buna yönelik davranış; sahtecilik, düzmecilik; Sahtekârlık yapmak. Döviz sahtekârlığı.
Sponsorlu Bağlantılar
2. Gerçek duygularını gizleyerek karşısındakini kandıran bir kimsenin niteliği; davranışı; ikiyüzlülük, düzenbazlık.

—Cez. huk. Evrakta sahtekârlık, resmi ya da özel kâğıtlar üzerinde kasten değişiklik yapma ya da bu kâğıtların yerine başka kâğıtlar düzenleme. (Bk. ansikl. böl.)

—ANSİKL. Cez. huk. Evrakta sahtekârlık suçu iki türlüdür; özel evrakta sahtekârlık, resmi evrakta sahtekârlık. Resmi olmayan belge ve senetler üzerinde yapılan değişiklikler özel evrakta sahtekârlık suçunu oluşturur. Özel evrakta sahtekârlık yapanlar ya da sahte olduğunu bilerek bu evpis cezasıyla cezalandırılır. Resmi belge ya da senetlerin sahtesini düzenlemek ya da bu tür evrakta değişiklikler yapmak resmi evrakta sahtekârlık suçunu oluşturur. Resmi evrakta sahtekârlık suçu bir memur tarafından işlenirse, verilecek ceza üç yıldan on yıla kadar ağır hapistir. Bu suç memur olmayan bir kişi tarafından işlenirse iki yıldan sekiz yıla kadar ağır hapis cezasıyla cezalandırılır. Evrakta sahtekârlık, kamu güvenliğine karşı işlenmiş suçlardan sayılır. Bu suçun oluşması için evrak üzerinde yapılan değişikliklerin ya da yeni evrak düzenlemelerin kasten yapılmış olması gerekir. Dikkatsizlikle yapılan ve bir zarar doğurmayan değişiklikler cezalandırılmaz. Evrakta sahtekârlık suçları Türk cez. k.'nun 339-349. maddelerinde düzenlenmiştir. Türk cez. k.’nun 350. maddesi ise kimlik cüzdanı, pasaport gibi belgeler üzerinde yapılan sahtekârlıkları ayrı bir bölümde ele almış ve bu tür belgelerde değişiklikler yapılmasını ya da sahte olduklarını bilerek bunları kullanmayı suç sayarak çeşitli cezalar öngörmüştür.

Kaynak: Büyük Larousse

X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.