Arama

Satım Nedir?

Güncelleme: 22 Eylül 2015 Gösterim: 888 Cevap: 0
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
22 Eylül 2015       Mesaj #1
Safi - avatarı
SMD MiSiM
SATIM a. (satmak'tan sat-ın).
Sponsorlu Bağlantılar
1. Bir şeyi satın almak, bir malı, ederini ödeyerek almak.
2. Satın alma, satın almak eylemi: Satın alma gücü. Satın alma komisyonu.

—Ikt. Satın alma eğilimi, bir tüketicinin, bir ya da birden çok ürünü satın alma konusunda gelecekteki davranışına ilişkin kanısı. (Satın alma eğilimlerinin incelenmesi, ticarette izlenecek stratejinin temelini oluşturur.)

—istat. Satın alma gücü, yürürlükteki dönem gelirinin, satın alınmasını olanaklı kıldığı mal ve hizmetlerin tümü. (Bk. ansikl. böl.) || Satın alma pariteleri yöntemi, iki ya da daha çok ülkede, her ülkedeki belirli mal ve hizmetlerin fiyatlarına dayanarak karşılaştırılan yaşam düzeylerini değerlendirmeye yarayan yöntem.

—işi. ikt. Satın alma emri, alıcı tarafından mal sağlayan tüccara gönderilen sipariş pusulası. || Satın alma fiyatı, peşin ya da vadeli ödeme karşılığında edinilen bir hak ya da bir malın bedeli. || Satın alma grubu, birden fazla işletmenin alimlerini bir merkezden yönetmekle görevli ortak örgüt. || Satın alma günlük defteri, bir işletmeye mal sağlayan tüccarlardan alınan faturaların günü gününe geçirildiği yardımcı yevmiye defteri. || Nihai satın alma fiyatı, taşıma, bir kez kullanılan ambalaj vb. gibi ikinci derecedeki giderler eklendikten sonraki satın alma fiyatı.

—ANSİKL. istat. Satın alma gücü.Satın alma gücü, gelirlerle mal ve hizmetlerin fiyatlarına bağlıdır. Bu nedenle, istatiksel düzeyde, özellikle gelirin ölçülmesi sözko- nusu olduğu zaman, işe karışan iktisadi değişkenlerin ve öğelerin iyice belirlenmesi yerinde olur: özellikle, sosyal kesinti ve ödemelerin, vergi ve harçların, çalışma süresinin ya da referans olarak alınan ana kitlenin evriminin hesaba katılıp katılmadığını belirtmek gerekir. Milli muhasebede kullanılan bireşimsel bir kavram da, tüm ailelerin elindeki harcanabilir gelirin satın alma gücüdür. Bu gelirin, ücret ya da ücret dışı kazançların (sosyal kesintiler çıkarıldıktan sonra kalan kazanç) yanı sıra, alınan bütün sosyal ödemeler (yaşlılık, hastalık, işsizlik vb. yardımları) içinde; ödenen bütün vergiler (yerel vergiler de) dışındadır. Ama değerlendirmeler yine de çok global ve gecikmeli olarak kalır. Daha dolaysız bir kavramsa saat başına ortalama asgari ücretin (brüt ya da net, yani sosyal kesintiler çıktıktan sonra kalan) alım gücü ya da aylık ortalama asgari ücretin alım gücüdür (eğer çalışma süresinin evrimi hesaba katılmak isteniyorsa).

Kaynak: Büyük Larousse

X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.

Benzer Konular

20 Ağustos 2012 / Kral_Aslan Ekonomi
26 Ocak 2010 / _KleopatrA_ X-Sözlük