Arama

Savak Nedir?

Güncelleme: 22 Eylül 2015 Gösterim: 1.156 Cevap: 0
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
22 Eylül 2015       Mesaj #1
Safi - avatarı
SMD MiSiM

SAV
AK a Değirmen suyunun yönünü değiştirmek amacıyla oluşturulmuş düzenek.
Sponsorlu Bağlantılar

—Bayınd. Üzerinden, bir kanalın, bir akarsuyun, bir barajın vb sulan akan yapı. (Bk. ansikl. böl.) || Savak vanası, yukan çığırdaki su düzleminin debisini ya da düzeyini ayarlamak için savağın en üst noktasına yerleştirilen vana. || Dolu savak, bir haznenin, bir havuzun sulannı belirli bir düzeyden sonra dışan akıtmaya yarayan boşaltma organı. | Fırtına savağı, aşağı çığırda kabul edilebilir en büyük hacmi aşan sulan dış ortama atan yapı. || Ölçüm savağı, üzerinden akan suyun debisini ölçmeye olanak verecek uygun bir biçim verilmiş savak.

—Elektron. Alan etkili tranzistorda, elektron akımının ulaştığı elektrot. (Savak, elektron tüpündeki anodun eşdeğeridir.)

—Esk. mim. OsmanlI su dağıtım şebekelerinin merkezinde yer alan taş tekne (Savağa gelen sular, lüleler aracılığıyla borulara verilerek kentin çeşitli yörelerine dağıtılırdı.)

—Su ür. kül. Bir su örtüsünün yavaş yavaş boşaltılması ve alanın kurutulmasını sağlayan ve alan suyla doluyken, su düzeyini ayarlayarak balıklann kaçmasını önleyen boşaltma düzeneği.

—ANSİKL. Bayınd. Savaklar yüksek bir kota ulaşan sıvıları boşaltmaya yarayabilecekleri gibi, doğal ya da yapay bir kanalda bir sıyıran debisini ölçmeyi ya da sıvılann kanallar arasında dağıtılmasını da sağlayabilirler. Bir savağın üzerinden akan debinin, genellikle yukan çığır kotuna bağlı olarak değişmesi, son iki kullanıma olanak verir.
Laboratuvariarda, metal levhalardan oluşan ince cidarlı savaklar kullanılır. Bu lev- halann şevli olarak kesilmiş kenan yatay olabileceği gibi, üçgen biçiminde kıvnlabilir.

Kaynak: Büyük Larousse

X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.