Arama

Sayılı Nedir?

Güncelleme: 22 Eylül 2015 Gösterim: 653 Cevap: 0
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
22 Eylül 2015       Mesaj #1
Safi - avatarı
SMD MiSiM
SAYILI sıf.
1. Say. sil. + sayılı, kendisine verilen sayıyla başkalarından ayırt edilen şey için kullanılır; 11 sayılı kararname.
Sponsorlu Bağlantılar
2. Kaç adet olduğu bilinen, sayılmış olan şey için kullanılır: Dergiler sayılıdır, lütfen izinsiz almayın.
3. Az sayıda olan, toplamı büyük bir niceliğe ulaşmayan şey için kullanılır: Buradaki günlerimiz artık sayılı, işin sonuna geldik. Sayılı gün çabuk geçer.
4. Belli bir alanda özel bir önemi olan, az rastlanılan kimse ya da şey için kullanılır: Fizikte ülkenin sayılı bilim adamlarından biridir. Bu, tarihin sayılı olaylarından biridir.
5. Sayılı sarmısak, dikili soğan, sayısı belli şeylerin hesabının şaşmayacağını belirtmek için şakayollu söylenir. || Günleri sayılı olmak- GÜN.

—El sant. Sayılı nakışlar, işleme yapılacak kumaşın atkı ve çözgü iplikleri sayılarak yapılan nakışlar. (Bu tür işlemelerin esasını, çıkarılan örneğin sayı ile kumaşa aktarılması oluşturur. Sayıya dayandıklarından daha çok telleri sayılabilecek seyrek dokulu kumaşlara uygulanır. En önemli özelliklerini ters ve yüzlerinin aynı oluşu oluşturur. Türk işlemeciliğinde en çok kullanılan sayılı nakışlar, düz hesap" işi, verev hesap" işi, türk" işi, ince" iş, pesend," sarmalı hesap" işi, susma", muşabak" kesme" ve mürver" işleridir.)

Kaynak: Büyük Larousse

X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.

Benzer Konular

18 Nisan 2012 / Ziyaretçi Soru-Cevap
22 Mart 2013 / Misafir Cevaplanmış
1 Haziran 2011 / YASİN Cevaplanmış