Arama

Ariyet Nedir?

Güncelleme: 2 Ekim 2015 Gösterim: 1.026 Cevap: 0
Jumong - avatarı
Jumong
VIP VIP Üye
2 Ekim 2015       Mesaj #1
Jumong - avatarı
VIP VIP Üye
ARİYET a. (ar. 'Sriyyet). Esk.
-1. Ödünç, eğreti, emanet şey: "Ariyetdür gayrılar üstünde devlet camesi" (Nev'i, XVI. yy.). -2. Ariyet-saray, geçici olarak gelinen yer, dünya.
Sponsorlu Bağlantılar
sıf. Ödünç alınan: Ariyet ata binen tez iner (atasözü).
-Bayınd. Yolun kamulaştırma alanı dışında, dolgu için kullanılacak toprak ya da gereçleri sağlamak amacıyla yapılan kazı.
-Denize. Ariyet dümen, denizin etkisiyle ya da bir çarpma sonucunda parçalanan ya da kaybolan dümen yelpazesinin yerine takılan geçici dümen. (Bir seren ya da direk parçası üzerine tahtalar bağlanarak oluşturulur.) |j Ariyet kuşaklar, ahşap teknelerin inşası sırasında çapa tahtaları kaplanıncaya kadar postaları (eğrileri) istenilen durumda tutmak için forma cıvatalarıyla postalara bağlanan kuşaklar (postaların dışından, baştan kıça kadar uzanır ve borda kaplamaları vuruldukça, çözülür; eğrilerin ve su hatlarının eğimini sağlar).

-- Ariyet seren, bir kaza sonucu sereni kırılan yelkenli bir gemiye geçici olarak takılan çubuk ya da gönder.

-- Ariyet yelken, yırtılan ya da uçurulan bir yelkenin yerine eldeki olanaklar kullanılarak yapılan yelken.
-Huk. Sonradan geri verilmek üzere bir eşyanın kullanılmasının karşılıksız olarak birine bırakılmasına ilişkin sözleşme. (Ariyet alan kişi, eşyayı sözleşmede belirtilen amaca uygun olarak kullanmak zorundadır. Sözleşmede kullanım amacı belirtilmemişse kullanmanın eşyanın niteliğine ya da yaygın kullanımına uygun olması .. gerekir. Ariyet alan kişi, aldığı eşyayı başkasına kullandıramaz .)

Kaynak: MsXLabs.org & Büyük L.

X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.
🌘 🚀