Arama

Seman Nedir?

Güncelleme: 11 Ekim 2015 Gösterim: 926 Cevap: 0
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
11 Ekim 2015       Mesaj #1
Safi - avatarı
SMD MiSiM
SEMAN be. (ar. sem' 'den sent an). Esk.
1. İşiterek, duyarak.
Sponsorlu Bağlantılar
2. Dinleyerek.
3. Seman ve taaten, başüstüne, emredersiniz.

SEMAN sıf. (ar. şeman). Esk.
1. Sekiz.
2. Seman-aşere on sekiz. || Sahn-ı seman, sekiz medrese; Fatih'in kurduğu, dinsel bilimlere özgü medreselere verilen ad.

SEMAN a. (fr. cöment). Anat. Diş köklerini kaplayan sert doku. (Seman, seman- tobtast denen çokgen yüzlü hücrelerden oluşur; dişi diş yuvasına bağlayan lifler bunun üzerine yapışır.)

—Metalûrj. Bir metalle temas halinde ısıtıldığında kendi kendine ayrışarak yüksek sıcaklıkta elementlerinden birinin ya da daha fazlasının metalin yüzey bölümüne yayınmasını sağlayan madde. (Bk. ansikl. böl.)

—ANSİKL. Metalûrj. Semantasyonu gerçekleştirmek için katı, sıvı ve gaz semanlar kullanılır:

—katı semanlar, organik maddelerin tozları, odun kömürü, karbonatlar ve ferrosiyanürlerden oluşur; en çok kullanılanı, bileşiminde % 60 odun kömürü, % 40 baryum karbonat bulunan Caron semanıdır;
—sıvı semanlar, ana maddesi siyanür olan (% 75 sodyum siyanür, °/o 25 sodyum karbonat) karbürleyici ergimiş alkali tuzlardan oluşur;
—gaz semanlar, karbonmonoksit ile gaz halinde hidrokarbonlardır (kokhane gazı, su gazı, propan). Nitrürlemede, sıcakta etkin azot ile hidrojene ayrışan amonyak gazı kullanılır.

Kaynak: Büyük Larousse

X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.

Benzer Konular

18 Mart 2010 / Misafir Osmanlı İmparatorluğu