Arama

Serbestlik Nedir?

Güncelleme: 19 Ekim 2015 Gösterim: 1.108 Cevap: 0
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
19 Ekim 2015       Mesaj #1
Safi - avatarı
SMD MiSiM
SERBESTLİK a.
1. Hareketlerinde, kararlarında İzne ve denetime bağlı olmama durumu; özgürlük: Ona tanınan serbestlik hiçbirimize tanınmadı. Büyük bir serbestlik İçinde yetişmek.
Sponsorlu Bağlantılar
2. Sınırlayıcı, özel herhangi bir koşula bağlı olmayan şeyin durumu: Nazımda serbestlik. Düşüncel fikir serbestliği. Piyasa ekonomisinde serbestlikten yana olmak.
3. Tedirginlik, sıkılganlık duymayan bir kimsenin durumu; davranışlarının özelliği; rahatlık: Bu çocuğun serbestliği beni şaşırtıyor.

—Fizs. mekan. Serbestlik dereceleri sayısı, birbirine bağlı biçim değiştirmeyen katı cisimlerden oluşan bir sistemde, cisimlerin birbirlerine göre konumlarını belirleyebilmek için bilinmesi gereken minimum bağımsız skaler parametre sayısı. (Biçim değiştirmeyen bir T katı cismine göre hareket eden yine biçim değiştirmeyen bir S katı cisminden oluşan bir sistemde, bilinmesi gereken serbestlik derecesi sayısı 6 -’dir; burada I,S ile T arasındaki bağ sayısını göstermektedir. Örneğin bütünüyle serbest bir katı cismin, ağırlık merkezinin konumunu ve cismin yönelimini belirten 3’er koordinata denk düşen 6 serbestlik derecesi bulunur Her serbestlik derecesi cismin koordinat sisteminin belli bir ekseni doğrultusunda ötelenme hareketi yapabilmesine ya da dönebilmesine denk gelir 3 ayrı eksen üzerinde dönebilen, fakat ötelenme hareketi yapamayan küresel bir cismin 3 serbestlik derecesi vardır.

—Ikt. İktisadi serbestlik, iktisadi gereksinimlerin tahminini konu alan her türlü işletmeyi kurmak ve yönetmek, her türlü mesleği seçmek ve her türlü sözleşmeyi yapma hakkı.

—(stat. Serbestlik derecesi, istatistikte değişik anlamlarda kullanılan bir terim. Çoğu durumlarda, Gözlem sayısı-Doğrusal kısıtlama sayısı biçiminde tanımlanır. (Doğrusal kısıtlama sayısı genellikle ana dağılıma ilişkin kestirilecek parametre sayısına eşit olur. Örneğin, n birimlik bir örnekleme dayanarak ana dağılımın ortalaması n kestirilecekse'£x,=nx kısıtlamasından ötürü serbestlik derecesi n-1 olur.)

—Mat. Ki-iki'li bir yasanın serbestlik derecesi sayısı, bu yasanın bağımsız rastlantı değişkenlerinin sayısı.

Kaynak: Büyük Larousse

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.