Arama

Sıhhiye Nedir?

Güncelleme: 20 Ekim 2015 Gösterim: 1.157 Cevap: 0
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
20 Ekim 2015       Mesaj #1
Safi - avatarı
SMD MiSiM
SIHHİYE a (ar şılşlji ve -iyye' den şıfrbiy- ye). Esk.
1. Sağlık işlerinin tümü’
Sponsorlu Bağlantılar
2. Sağlık işlerini yürüten daire.
3. Sıhhiye vekâleti, Sağlık bakanlığı.

—Ask. Sıhhiye sınıfından olan askeri personel: Sıhhiye subayı, sıhhiye astsubayı, sıhhiye eri. || Sıhhiye sınıfı, silahlı kuvvetler personelinin sağlık, diş bakım ve tedavisiyle veterinerlik hizmetlerini yürüten ve bunlarla ilgili her türlü malzeme ve teçhizatın ikmalini yapan yardımcı sınıf. (Sağlık sınıfı da denir.) [Bk. ansikl. böl.] || Sıhhiye birlikleri, sıhhiye sınıfına ait çeşitli sağlık tedavi ve ikmal hizmetlerinin yürütülmesi için kurulan birlik. (Bk. ansikl. böl.)

—ANSİKL. Sıhhiye sınıfı, barışta ve seferde hasta ve yaralı personelin zamanında bakım ve tedavisiyle silahlı kuvvetler personelinin ve aile bireylerinin sağlık kontrolünün ve bu hizmetleri yürütecek sıhhiye personeline ait birliklerin eğitim ve yetiştirilmeleriyle birlikte, bulaşıcı hastalıklara karşı koruma önlemlerini almakla görevlidir.
Muharebe sırasında dost ya da düşman ayırımı yapılmaksızın hasta ve yaralı personelle esir ve mülteci kamplarındaki kişilerin sağlık hizmetlerini yürütmek de bu sınıfın görevleri arasındadır Bunlardan başka, düşmanın biyolojik etkinliklerinin saptanmasıyla da görevlidir Bu amaçla, kimyasal ve biyolojik savaşa karşı her tür aktif ve pasif koruma önlemlerinin, kimyagerlerle işbirliği yaparak yürütülmesi de görevleri içersinde bulunur.

Sıhhiye birlikleri. Muharebe alanında, cephe hattından başlayarak gerilere doğru çeşitli komutanlık düzeyinde görevlerini sürdüren sıhhiye birliklerinin verecekleri sağlık hizmetleri şöylece özetlenebilir: savaş nedeniyle hastalanan ya da yaralanan askeri personelin cephe hanındaki ateşten korunan bir "yaralı yuvasT’nda toplanması, yaralıların üzerlerinde sürekli olarak taşıdıkları "harp paketleri” kullanılarak yaraların sarılması ve kan kaybının durdurulmasının sağlanması; bunların daha gerilerdeki tabur ve alay tabipleri tarafından açılmış bulunan ilk yardım istasyonuna taşınarak, tümen ve daha üst komutanlıkların sağlık tesislerine ve askeri hastanelerine gönderilmesinin sağlanması.

Kaynak: Büyük Larousse


X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.