Arama

Sınai Nedir?

Güncelleme: 21 Ekim 2015 Gösterim: 1.379 Cevap: 0
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
21 Ekim 2015       Mesaj #1
Safi - avatarı
SMD MiSiM
SINAİ sıt. (ar. şınff'i).
1. Sanayiye ilişkin şeye denir: Sınai etkinlik. Sınai teknik. Sınai üretim. Sınai ürün.
Sponsorlu Bağlantılar
2. Üzerinde fabrikalar, sanayiler kurulu yere denir: Sınai bölge. Sınai kent.

—Esk.
1. Sanat ya da zanaatla ilgili.
2. Yapay, doğal olmayan.

—Ikt. Sınai daralma, bir sanayi kesiminde çalışanlar sayısının azalması. || Bir bölgenin. bir ülkenin sanayi üretiminde azalma. (Bk. ansikl. böl.)

—İşi. ikt. Sınai imalat aşamaları, bir üretim sürecinde, hammaddeden piyasada satılan işlenmiş maddeye geçmeyi sağlayan yukarı ve aşağı evrelerin tümü. (Bk. ansikl. böl.)

—Kamu mal. Sınai bütçeler kuramı - BÜTÇE.

—ANSİKL. Ikt. Tüketim ve donanım malları üretimi süreçlerinde güçlü bir teknik ilerleme oranı, sıradan tüketim malları talebinin gelir esnekliğinde kısa ya da uzun vadede bir azalışla birleştiğinde, ikincil kesimde istihdam edilen işgücünün miktarında (ya da toplam hacminde) bir düşüşe yol açar. Öte yandan, hizmetler talebinde güçlü bir gelir esnekliği, üçüncü kesim etkinliklerindeki göreceli bir teknik ilerleme oranı düşüklüğüyle (bu eğilim bilişimin ve telematiğin devreye sokulmasıyla, kısa ya da uzun vadede tersine çevrilebilir) birleştiğinde, üçüncü kesim etkinliklerinde ve istihdamında daha hızlı bir gelişme doğurur. Arz bakımından, üretim etkinliklerinin düşük ücretli ülkelere doğru kayması da gelişmiş ülkelerin sanayi etkinliklerindeki düşüşün nedeni sayılabilir.

—işi. ikt. Bir sanayi grubunun stratejisini imalat aşamaları kavramına göre düşünmek, hammaddelerin sağlanmasından ve bütün dönüşüm evrelerinin gerek teknik, gerek mali denetiminden ürünün son satışına kadar tüm üretim zincirini göz önünde bulundurmak demektir. Burada sözkonusu olan şey, etkinliklerin birbiri üstüne eklenmesi değil, grubun çeşitli dallarından kaynaklanan hammadde, ürün ve tekniklerin değerlendirilmesi yoluyla işbirliği etkilerinin araştırılmasıdır. Sınai imalat aşamaları kavramı, daha genel olarak, ulusal çapta bir sanayi politikasının belirlenmesi ve yürütülmesi için de kullanılır. Bu kavram, sanayilerarası değişim (mübadele) süreçlerinde yukarı ve aşağı ilişkilere de planda yer verir: örneğin, kereste sanayisinde imalat aşamaları kavramı; ormanların mülkiyeti, üretimi ve işletimini, bıçkı ve kereste fabrikalarını, kâğıt hamuru ve kâğıt-karton üretimini vb. birlikte kapsar.
Sınai kalkınma bankası (Türkiye) [TSKBJ, Türkiye'de yeni özel sanayi işletmelerinin kurulmasına, var olan kuruluşların genişletilmesi ve modernleştirilmesine yardımcı olmak, yabancı ve yerli özel sermayenin ülkede kurulan ya da kurulacak olan özel sanayi işletmelerine katılımlarını kolaylaştırmak, sermaye piyasasının gelişmesine katkıda bulunmak amacıyla kurulan özel sermayeli kalkınma bankası. 1950’de hükümetin ve Dünya bankası' nın (Uluslararası imar ve kalkınma bankası [IBRD]) desteği ve büyük bölümü ticaret bankaları tarafından karşılanan 12,5 milyon TL sermayeyle kuruldu. Bankanın kurucu ortakları ve sermaye payları şöyledir: Türkiye İş bankası (% 25), Osmanlı bankası (% 16), Yapı ve kredi bankası (<Vb 12), İstanbul Ticaret borsası (% 8), İstanbul Ticaret ve sanayi odası (% 8), Tüfk ticaret bankası (<Vb 4), Selanik bankası (% 4), Türkiye Garanti bankası (% 3,8), ötekiler (% 19,2). Bankaya 1976'da iki yabancı ortak International finance Corporation (İFC) % 10,8 ve Fidelity international bank %o 8 payla katıldı. Ancak, bu ortaklar, daha sonraki sermaye artırımlarına katılmadıkları için pay oranları giderek düştü. 1987’de bankanın en büyük ortağı % 35,8 payla Türkiye İş bankası'ydı. Banka, özel kesim sanayi kuruluşlarına sabit kıymetlerinin en çok % 60T oranında orta ve uzun vadeli krediler vermekte, bu kuruluşlara gerektiğinde sermaye katılımında bulunmakta, yeni girişimleri desteklemekte ve teknik yardım sağlamaktadır. Kredilerin teminatı, genellikle kurulacak işletmenin ipoteğidir. Bazı durumlarda, tesis dışındaki taşınmazların ipoteği ve banka teminat mektubu da kabul edilmektedir. TSKB, ayrıca yurtdışından sağlanan mali kaynakları ve teknik yardımları ülkedeki girişimcilere ve sanayi kuruluşlarına aktarma işlevini de üstlenmiştir. Banka, uluslararası finans kurumlarından, özellikle, Dünya bankası ve bu bankanın birer şubesi olan Uluslararası finans şirketi (İFC) ve Uluslararası kalkınma birliği (İDA) ile Avrupa Yatırım bankası ve Alman teknik kredileri'nden (KFV) önemli ölçüde kaynak sağlamaktadır. TSKB, Türkiye'de türk lirası kredileri yanında özel kesim sanayi kuruluşlarına döviz kredisi de veren tek mali kuruluştur. Bu kredileri, uygulanmak istenen projenin kârlılık derecesi ve ödeme olanaklarını dikkate alarak 5-10 yıl gibi vadelerle vermekte, projenin gerçekleşeceği tarihe göre bir süre saptamakta ve bu süre içinde yalnız faiz almaktadır. 1990 sonu itibariyle toplam öz- kaynakları 139,4 milyar TL, tümü orta ve uzun vadeli olmak üzere dağıttığı krediler toplamı 1,075 trilyon TL olan TSKB, mevduat kabul etmemektedir. Merkezi İstanbul'da olan bankanın üç şubesinde toplam 397 kişi çalışmaktaydı.
Sınai yatırım va kredi bankası (SYKB), Türkiye'de kurulu ya da kurulacak olan özel sanayi kuruluşlarına orta vadeli yatırım ve işletme kredisi sağlamak, yerli ve yabancı özel sermayenin Türkiye'de özel kesim tarafından kurulacak sanayilere katılımlarını özendirmek ve ülkede menkul değerler piyasasının kurulup gelişmesine yardımcı olmak amacıyla kurulan özel sermayeli kalkınma bankası. 1315 sayılı kararname'yle Türkiye iş bankası, OsmanlI bankası, Akbank, Türkiye Garanti bankası, Türkiye Vakıflar bankası ve Türkiye Kredi bankası olmak üzere altı ticaret bankası tarafından 1963’te kuruldu. 1966’ da, Türkiye Kredi bankası tasfiye olduğu için ortak sayısı beşe indi. Merkezi İstanbul'da olan bankanın şubesi yoktur. Bankanın ortağı olan kurucu bankalar, kuruluş anında mevduatlarının (bankalar arası mevduat dışında) % 1’ini ve bu tarihten sonra mevduatlarında gerçekleşecek olan artışın % 5'ini (bankalar arası mevduat dışında) SYKB'ye uzun süreli fon olarak aktarmayı kabul ve taahhüt ederek bankaya fon yaratmışlardır. SYKB, bu fonlardan başka dış kaynaklardan da yararlanmaktadır. Başlangıçta özel sanayi kuruluşlanna yalnız işletmö sermayesi için kredi veren banka, dalıa sonra, yatırım kredilerine ağırlık vermeye başlamıştır. Krediye teminat olarak, ipotek ya da ortak bankaların teminatı istenmektedir. 1990 sonu itibariyle tümü orta ve uzun vadeli olmak üzere dağıttığı krediler toplamı 426,3 milyar TL, özkaynakları 41,2 milyar TL olan banka, mevduat kabul etmemektedir.
Kaynak: Büyük Larousse


X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.

Benzer Konular

28 Ekim 2006 / virtuecat Hukuk
8 Şubat 2013 / Misafir Soru-Cevap
17 Kasım 2015 / Safi X-Sözlük