Arama

Sos Nedir?

Güncelleme: 6 Kasım 2015 Gösterim: 1.040 Cevap: 0
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
6 Kasım 2015       Mesaj #1
Safi - avatarı
SMD MiSiM
SOS a. (fr. sauce). Mutf. Renk ve lezzet vermesi için bazı salataların ve yemeklerin üzerine dökülen ya da yemekle birlikte pişirilen suluca malzeme. (Bk. ansikl. böl.)

Sponsorlu Bağlantılar
—Pastac. Bazı tatlıların yanında sıcak ya da soğuk olarak sunulan, şekerli ve aramalı sıvı. || Çikolata sosu, çikolatayı süt, yağ vb. ile birlikte eriterek yapılan, bazı dondurma, tatlı ve pastaların üzerine dökülen sos. çeşit sos veriiir: "casing” [tatlandırma sosu] ve “flavoring” [kokulandırma sosu]. İngiliz tipi sigaralara sos verilmez.)

—ANSİKL. Soslar, tuz, biber, limon, zeytinyağı, hardal, yumurta, un, tereyağı, süt vb. çok değişik malzemelerle hazırlanabilir ve kullanılacağı yemeğe göre birçok türü vardır.
Başlıca beş gruba ayrılır:
1. sulu soslar, yemeğin kendi suyuyla ya da limon, zeytinyağı gibi sulu malzemeyle yapılan soslardır;
2. bağlı soslar, krema, tereyağı, yumurta vb. ile hazırlanan soslardır;
3. unlu soslar, kavrulmuş unu süt, et suyu, şarap vb. ile sulandırarak yapılır, içine başka malzemeler de katılabilir;
4. emdirilmiş soslar, yumurta, tereyağı vb. emici bir malzemeye yağdan suya değin çeşitli malzemeler emdirerek yapılan soslardır;
5. koyu soslar, ezme türü soslardır (domates, patates, sebze ezmeleri vb.)
Mayonez, beşamel sos, tartar sos, salçalı sos, remulat sos en çok kullanılan soslardan birkaçıdır.


Kaynak: Büyük Larousse

X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.

Benzer Konular

9 Ekim 2008 / GÜLGECELER Sağlıklı Yaşam
9 Ekim 2008 / GÜLGECELER Taslak Konular
9 Ekim 2008 / GÜLGECELER Taslak Konular
18 Ocak 2013 / ThinkerBeLL Taslak Konular
19 Temmuz 2012 / büşra_sarah Taslak Konular