Arama

Sosis Nedir?

Güncelleme: 6 Kasım 2015 Gösterim: 799 Cevap: 0
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
6 Kasım 2015       Mesaj #1
Safi - avatarı
SMD MiSiM
SOSİS a. (fr. saucisse; halk lat. salsıcıa; klasik lat. salsus, tuzlu'dan). Kıyılmış ve baharatla karıştırılmış eti bağırsağa doldurarak hazırlanan yiyecek. (Bk. ansikl. böl.)

Sponsorlu Bağlantılar
—Ask. havc. Birinci Dünya savaşı'nda hava gözlemlerinde ya da korumalarında kullanılan uzun biçimli sabit bir balona verilen ad.

—Kasapl. Sosis eti, perakendeci kasaplar tarafından satılmayıp tuzlama ürünleri ve et konserveleri yapımında kullanılan düşük nitelikli etler.

—Şarküt. Sosis hamuru, sosis ve sucuk tipi ürünlerin yapımı sırasında bağırsağın içine doldurulan baharatlı kıyılmış et. || Frankfurt sosisi, Frankfurt'ta üretilen, bir ua yan pişmiş uıaraır saman susıs. || oırasbourg sosisi, suda haşlandıktan sonra tüketilen, ince kıyılmış etten yapılmış sosis. || Toulouse sosisi, kalın kıyılmış domuz etinden yapılan sosis.

—ANSİKL. Sosis, az yağlı sığır ya da koyun etiyle yapılır. Kıyma makinesinden geçirilen et, yağ ve öteki katkı maddeleri (karabiber, hardal tohumu, kişniş, tuz, nitrit, küçük hindistancevizi kabuğu, soğan, sarmısak, yenibahar, kimyon vb.) ve ince kıyılmış buzla karıştırma kıyma makinesine atılır, iyice karıştırılır. Emülsiyon haline gelince temizlenmiş bağırsaklara doldurulup sıcak havalı dumanlama (tütsüleme) fırınlarından geçirilir. Bu fırından çıkan sosisler sıcak duşlarda haşlanıp soğuk duşta soğutulur ve açık havada kurutulur. Kurutma işlemi tamamlandıktan sonra paketlenir ve soğukta saklanır.

—Mutf. Sosis haşlama, kızartma, ızgara ya da salçalı olarak hazırlanabilir. Börek içi olarak ve pizzada da kullanılır.


Kaynak: Büyük Larousse

X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.