Arama

Sünme Nedir?

Güncelleme: 17 Kasım 2015 Gösterim: 1.022 Cevap: 1
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
28 Mayıs 2013       Mesaj #1
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
Alıntı
AndThe_BlackSky adlı kullanıcıdan alıntı

Sünme hakkında bilgi verir misiniz?

Sünme
MsXLabs.org & Vikipedi, özgür ansiklopedi

Sponsorlu Bağlantılar

Sünme, sabit sıcaklıkta, uzun süreli sabit çekme veya basma yükleri altında meydana gelen plastik deformasyondur. Bu kavrama İngilizce karşılığı olan creep kelimesinin birebir çevirisinden kaynaklanan bir tutumla sürünme de denmektedir. Sünme, bir malzemenin akma gerilmesinin altında, gerilme etkisiyle sürekli ve yavasça akması olayını tanımlayan bir mühendislik terimidir.

Genellikle yüksek sıcaklıklarda, bazen de oda sıcaklığında meydana gelir. Düşük sıcaklıklardaki sünme, aylar-yıllar süren farklı yüklemeler ve sürekli gerilme altında bırakılan makine parçalarında oluşur. Örneğin, bir freze tablasının mengenesinin bir uçta bırakılması gibi freze tablası üzerinde, farklı sıcaklığa maruz kalan parçalarda sünme meydana gelebilir. Karbür kesiciler kullanılarak yapılan frezeleme sırasında oluşan ısı, soğutma yapılmadığında böyle bir probleme sebebiyet verir. Sıcaklık arttıkça sürünme daha önemli bir problem olur.

Sünme deneyi
Ölçümlerin uzatılmış bir zaman aralığında ve yüksek sıcaklıklarda sabit gerilme ile yapılması sonucunda teknik bir sünme eğrisi gözlenir. Bu sünme eğrisi zamanla oluşan deformasyonı betimler.

Aşamaları
  • Birinci sünme veya geçici sünme
  • Başlangıçtaki elastik uzamadan sonra deformasyon hızının azaldığı zaman aralığıdır.
  • Kararlı hal veya ikinci sünme
  • Birinci sünmeyi kısa veya uzun bir zaman aralığındaki sabit hızlı sünme takip eder.
  • Hızlanmış veya üçüncü sünme
  • Genellikle son bir zaman aralığı daha vardır ki yaklaşan kırılmaya bağlı olarak deformasyon hızında bir artış görülür.

X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.
"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
17 Kasım 2015       Mesaj #2
Safi - avatarı
SMD MiSiM
SÜNME a. Sünmek eylemi.

Sponsorlu Bağlantılar
—Şarapç. Şaraplara yağlı bir görünüm veren bozulma. (Şaraplann sünmesi yapışken kıvamdan sorumlu, poliholozitlerin oluşumuna neden olan laktik bakterilerden ileri gelen mikrobik kökenli bir bozulmadır Sönmüş olan şaraplar çalkalama ve kükürtleme ya da pastörizasyonla düzeltilebilir.)

Kaynak: Büyük Larousse